Premijera u Beču: IVO ANDRIĆ NA DRINI ĆUPRIJA u izvođenju Tihomira Stanića

29.05.2023

Publika u Beču imaće izuzetnu priliku da pogleda monološko kazivanje “Na Drini ćuprija” roman nobelovca Ive Andrića u dramskom tumačenju glumca Tihomira Stanića. 

Jedno od kapitalnih književnih dela na srpsko-hrvatskom jeziku i jedno od najčitanijih i najviše prevođenih romana “Na Drini ćuprija”, Tihomir Stanić poslednjih godina dramski izvodi širom sveta, ali i u brojnim seoskim školama širom Srbije, Republike Srpske i Kosova. Tika Stanić nam na emotivan i sugestivan način približava lik i delo našeg jedinog nobelovca, koji je u svom najpoznatijem i najprevođenijem književnom delu oslikao naš mentalitet, a svojim mudrostima i danas inspiriše mnoge.

Stanić je superiorno, dramaturški vešto, stvorio literarno-scensko delo od izuzetnog edukativnog značaja, koje je i kao teatarski poduhvat veoma značajno.
Njegove glasovne bravure, varijacije emocija, bogatstvo glumačke ekspresije, i nadasve njegov lični šarm, kao da su zbir i suma njegovog raskošnog talenta i bogatog iskustva.
Prvak srpskog glumišta ostvario je više od 100 uloga u svim beogradskim, al i u mnogim pozorištima u zemlji i inostranstvu. Impresivna je lista njegovih sjajnih glumačkih kreacija u igranim filmovima, TV dramama i serijama. (od 1981. do 2020. snimao po dva, tri, pa i četiri filma godišnje!). Jedan je od najviše nagrađivanih umetnnika za visoke glumačke domete.
Svoj veliki ugled potvrdio je i ulogama u repertoarui Opere i teatra Madlenianum: Karenjin (Ana Karenjina A. Petrasa), Crnjanski (Miloš, Crnjanski, S. Milovanović, I. Vujić, M. Latinović), Đakomo Kazanova (Kazanova protiv Don Žuana, M. Ilić).
Verni poštovalac, i više od toga – zaljubljenik u Andrićev opus, poprilično fizički sličan velikom piscu, Stanić je tumačio njegov lik u filmsko-televizijskim produkcijama Znakovi (1995), Lajanje na zvezde (1998), Žućko (2012) i Proleće na poslednjem jezeru (2020).
Znalački, sa dubokim emotivnim doživljajem Andrićeve pripovesti, ali i sa pouzdanim iskustvom dramskog umetnika koji zna šta čini efektnu celinu scenskog čina, Stanić je sklopio i angažovano, glumački brljantno izrekao svoj poduži monolog – tačnije originalan Andrićev tekst koji je naučio na pamet.

Premijera u Beču:

IVO ANDRIĆ NA DRINI ĆUPRIJA
U izvođenju Tihomira Stanića.
15.06.2023 u 20:00 časova
VHS Rudolfsheim Fünfhaus
Schwendergasse 41
1150 Bec
Ulaznice: € 19 / 16 Večernja kasa € 22
Online-Ticket: https://shop.eventjet.at/akultura
Informacije i rezervacije:
www.akulturavienna.com
office@akulturavienna.com
Tel: 0660 488 0039
Ili lično:
Četvrtak, petak od 17:00 do 21:00
Subota, od 9:00 – 13:00
Dreihausgasse 42
1150 Beč

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Premijera pozorišne predstave ZVEZDANA PRAŠINA

Wiener Festwochen: Velika kulturna manifestacija u Beču od 12. maja do 21. juna

Klimtova „Dama sa lepezom“ posle sto godina opet u Beču

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava