Muzičari iz Beča prikupili 6.000 € za ugrožene od poplava na Balkanu

20.06.2014

Koncertom „Muzikom za Balkan“ održanom u bečkom Akzent teatru, muzičari sa prostora Balkana su potvrdili ono što smo već unapred znali - svoj kvalitet i humanost. Na koncertu u Beču sakupljeno 6.000 € za ugrožene od poplava na Balkanu.

Koncertom „Muzikom za Balkan“ održanom u bečkom Akzent teatru, muzičari sa prostora Balkana su potvrdili ono što smo već unapred znali – svoj kvalitet i humanost. Na koncertu u Beču sakupljeno 6.000 € za ugrožene od poplava na Balkanu.
Muzičari poreklom sa Balkana, koji dugi niz godina žive i stvaraju u Austriji, održali su koncert u Akzent Teatru u Beču sa ciljem sakupljanja pomoći za ugrožene u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj. Solidarnost su pokazale i njihove austrijske kolege. Veliki doprinos na bini dali su: Roland Neuwirth und Extremschrammeln, Wiener Tschuschen Kapelle, Nataša Mirković, Nenad Vasilić, Marko Živadinović, Christiana Uikiza i brojni muzičari. Publika je oduševljeno pratila koncert i dugim aplauzima i ovacijama pozdravljala svakog učesnika.

Svako na svoj način doprineo uspešnom koncertu

Program su na veoma interesantan način vodili Roland Neuwirth i Slavko Ninić što je konstantno izazivalo smeh u sali. Koncert je otpočela grupa Wiener Tschuschenkapelle i na svoj jedinstven način uvela publiku u nezaboravno veče. Christiana Uikiza iz Rumunije inače hrvatskog porekla je svojim nastupom i sjajnim izvođenjem džez i soul pesama oduševila publiku kao i pesmom na rumunskom jeziku.

Nakon pauze na binu su izašli Nataša Mirković i Nenad Vasilić i svojim eksperimentalnim muzičkim performansom izazvali ovacije kod publike. Obrada domaćih rok i pop pesmama, između ostalih Bijelog Dugmeta i Zdravka Čolića, u “anplagd” izvođenju ovih sjajnih umetnika može se slobodno nazvati i “anplagd” senzacijom. Natašin savršen glas i i Nenadove majstorije na kontrabasu jednostavno su odveli publiku u jedan novi muzički svet.

Nenadu Vasiliću se zatim pridružio Marko Živadinović i zvukom harmonike obojio čitavo veče izvevši dve numere sa Nenadovog najnovijeg albuma „Seven“. Marko Živadinović nastupio je i u završnom delu koncerta sa Rolandom Neuwirth-om i Extremschrammeln, čiji je i dugogodišnji član. Ovaj poznati austrijski kvintet osim za solidarnost sa kolegama, zaslužili su veliku naklonost publike i za izvođenje tradicionalne bečke muzike koja je izuzetno zvučala u kombinaciji sa bluz, džez i rock muzikom.

Vrhunac večeri bio je kada su na binu izašli svi učesnici koncerta i zajedno otpevali pesmu „Snijeg pade na behar na voće“.

Kompletan utisak o koncertu je da je izveden kvalitetan i raznolik program ali sa jedinstvenom porukom “Pomozimo koliko možemo i nećemo se zaustaviti , dok našem narodu ne bude bolje“ – čulo se više puta u toku koncerta, što ujedno znači i nastavak humanitarnih koncerata u Austriji već od septembra.

U Beču prikupljeno 6.000 evra

Koncert u Beču je četvrti u nizu koji se održao u poslednjih mesec dana u Austriji. Na koncertima u Lincu i Gracu takođe se okupio veliki broj muzičara i posetilaca i zajedničkim snagama, uključujući i koncert u Beču, prikupljeno je 26.000 evra. Publika je osim kupovinom ulaznicama, koji će se u kompletnom iznosu uplatiti austrijskom Crvenom Krstu, na licu mesta su mogli da doniraju novac kupovinom kompakt diskova izvođača i balkanskih kulinarskih specijaliteta.

Ostali muzičari koji su učestvovali na koncertima u Gracu i Lincu su Harri Stojka & Band, Marina Zettl & Band, Marija Blagojević & Band, Duo Dinovski-Schuberth, Sandy Lopičić Superstvar, The Base, Eddie Luis und die Gnadenlosen XL, Love God Chaos, Inigo McCoy i mnogi drugi uspešni muzičari iz Austrije.

Atmosferu koncerta iz Beča može Vam dočarati naša galerija slika a televizijsko izdanje koncerta možete pogledati na Okto Tv u specijalnom izdanju emisije Dijaspora Uživo.

 

Fotogalerija DijasporaTV

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava