Beč: Zbog gripa dečji lekari u Beču dežuraju i vikendom!

27.01.2018

Talas gripa koji je zahvatio glavni grad Austrije doveo je do brze reakcije nadležnih u gradu. Ako vam se desi da vam dete oboli za vikend, na raspolaganju vam do 1. aprila stoje i po tri gradska lekara u svojim ordinacijama.

Sezona virusnog gripa i gripalnih infekcija u Beču je u punom jeku.  Iako je teško i kada oboli odrasla osoba, ipak su uvek najzabrinutiji roditelji čija deca iznenada dobiju visoku temperaturu i počnu da pokazuju simptome pravog gripa. Put ih onda obično odvede u neku od bolničkih ambulanti, u kojima se ovih dana čeka satima.

Lekarska komora, Zavod za zdravstveno osiguranje (WGKK) i grad Beč su zato koordinisano reagovali na momentalnu situaciju. Da bi skratili vreme čekanja u slučaju iznenadnog oboljenja dece od prethodnog vikenda je uvedeno i privremeno dežurstvo bečkih dečijih lekara. Samo tokom prethodnog vikenda je u glavnom gradu u tri otvorene ordinacije pregledano 309 dece.

Do kraja prvog kvartala 2018. godine (znači do 1. aprila) o oboleloj deci će vikendom brinuti po tri dečja lekara, čije će ordinacije subotom i nedeljom biti otvorene između 10 i 15 časova. Dodatna ponuda za vikend uvodi se kako bi se zadovoljile pojačane potrebe za lekarskim pregledima obolelih od gripa i prehlada i da bi se rasteretile ambulante u gradskim bolnicama. Lekari su posle “uspešnog” prvog vikenda izjavili kako su spremni da rade subotom i nedeljom i duže od 10 sledećih nedelja, ako to bude bilo potrebno.

Ovog vikenda dežuraju, na primer, dečji lekari u 16., 22. i 23. becirku. Lekari i ordinacije se menjaju svake nedelje i objavljuju se online na stranici Lekarske komore. 

Roditeljima osim toga na raspolaganju stoji Terenska lekarska služba (Ärztefunkdienst) pod brojem telefona 141 kao i besplatno telefonsko savetovanje/Telefonische Gesundheitsberatung  gde se na broju telefona 1450 mogu dobiti saveti u slučaju oboljenja i daljeg postupanja sa obolelom osobom.

 O trenutnoj situaciji i sve većeg broja obelelih od gripa u Beču pisali smo u prošlom tekstu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava