Trenutni virus gripa u Beču traje i do 14 dana!

19.01.2018

Samo prošle nedelje je bilo 8.400 novih slučajeva oboljenja od ove sezonske bolesti, koja nije bezopasna. Broj osoba koje su se vakcinisale je i dalje vrlo nizak.

Nadležna gradska služba za registraciju novih slučajeva oboljenja od gripa i/ili gripalnih infekata javlja da je u Beču samo prošle nedelje zabeleženo 8.400 novih oboljenja, što znači da je talas gripa pojačan (u prvoj nedelji nove godine zabeleženo je 6.800 obolelih). U decembru je bilo između 4.500 i 5.500 registrovanih oboljenja nedeljno, što je znak da se posle i za vreme praznika i školskog raspusta gripom zarazio veći broj osoba. Lekari koji se bave tom materijom kažu da jedan oboleli kroz kontakte sa članovima porodice itd. može da zarazi i do četiri nove osobe.

Koje su razlike između gripa i prehlade (gripalne infekcije)?

Grip se prenosi udisanjem kapljica koje nastaju kijanjem, kašljanjem ili u razgovoru i koje se šire kroz vazduh ili dodirivanjem nečistih predmeta. Moguća je i infekcija putem klima-uređaja. Te kapljice onda ulaze u bronhije i tamo se “nastanjuju” u ćelijama sluzokože. Za razliku od obične prehlade (gripalne infekcije) pravi grip se javlja iznenada, temperatura može da se popne i do 40 stepeni, kreću kašalj i kijanje, bolovi u glavi, grlu i ušima, a može doći i do muke i povraćanja. Nastaju bolovi u zglobovima i obolela osoba se oseća stalno “kao samlevena”.

Lečenje traje 14 dana, neophodno je da obolela osoba ostane u krevetu, uzima lekove, pije mnogo tečnosti i miruje, jer na taj način štiti ne samo sebe od ozbiljnih posledica (grip može da napadne i srčani mišić), već i svoju okolinu koju može da zarazi. Pomažu samo lekovi protiv virusa, a ne antibiotici.

Oboljenje treba identifikovati u roku od 48 sati i početi s lekovima. Antibiotici pomažu samo protiv bakterijskih infekcija koje mogu nastati i posle gripa (zapaljenje pluća). Riziku od gripa posebno su izložene osobe koje dolaze u kontakt s mnogim ljudima, starije osobe, trudnice…

Nema osobe koja je imuna na grip, a ni vakcine koja deluje protiv svih vrsta gripa, jer se virus menja i dalje razvija. Zato se svake godine proizvode nove vakcine. Najvažniji su međutim, stil života i higijena (pranje ruku itd.)

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava