Priznavanje diplome i stručne kvalifikacije bez teorijskog ispita

07.05.2015

Priznavanje diplome i stručne kvalifikacije u Beču, ubuduće, uz saglasnost stručne škole, biće moguće bez polaganje teorijskog ispita.

Kako bi se osobama sa odgovarajućom praksom olakšalo priznavanje stručne kvalifikacije, ubuduće – uz saglasnost stručne škole – više neće biti potrebno polaganje teorijskog ispita. U Beču u maju počinje  pilot faza za tri struke. Ovom odlukom Grad Beč želi da pomogne ljudima kako bi stekli formalnu stručnu kvalifikaciju.
“U većini slučajeva to su osobe koje se odlučuju za naknadno polaganje ispita za sticanje određenog zvanja i koji već inače duže vreme rade u toj branši. Oni su već stekli potrebna znanja” , kaže Renate Brauner iz gradske vlade, argumentujući potez nadležnih institucija.
Takođe, ukoliko bi se ipak u ovoj ili onoj oblasti pojavili deficiti, onda bi umesto teorijskog ispita mogao da bude dovoljan i jedan specijalni kurs.Praktični ispiti bi morali da se polažu u svakom slučaju.

Faza testiranja u gastronomiji i administraciji

Model, koji je razvijen u saradnji sa socijalnim partnerima i koji je dobio zvučno ime „Moja šansa – Ja to mogu!“ („Meine Chance – Ich kann das!“ ) biće isproban najpre u tri struke: kuvar/kuvarica, kelner/kelnerica i administrativni radnik/radnica. Od maja meseca ponuda važi za lica koja su bez posla i koja se mogu prijaviti kod Zavoda za tržište rada (AMS).
U septembru će biti uključeni i oni koji su u radnom odnosu i za njih će biti nadležan waff (Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja radnika). Osnovni preduslovi su više od 22 godine starosti i najmanje godinu i po dana iskustva u odgovarajućoj struci. Ukoliko se ova ideja pokaže kao uspešna, moguće je, po rečima Renate Brauner, proširenje i na druga zanimanja.

Od formalne struke zavisi visina plate

Predsednik Radničke komore (AK) Rudolf Kaske je izrazio zadovoljstvo zbog ovog „priznavanja neformalno stečenih znanja“. Osim toga, i visina plate zavisi od toga da li je neko nekvalifikovani ili kvalifikovani radnik. Prema rečima predsednika Radničke komore, gotovo četvrtina radno sposobnih stanovnika Beča ima u najboljem slučaju završeno samo obavezno školovanje, a od svih nezaposlenih u glavnom gradu Austrije, polovina njih je u najboljem slučaju završila samo obavezno školovanje.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici Grada Beča.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava