Parkiranje u Beču: Više se ne šalje svima obaveštenje o isteku Parkpickerl-a

23.10.2019

Parkiranje u Beču na javnim površinama, za stanovnike odvija se uz važeću nalepnicu za parkiranje (Parkpickerl) za opštinu u kojoj stanuju. Za razliku od predhodnih godina, opštinska uprava, nadležna za pitanja parkiranja u Beču, više ne podseća vozače da im uskoro ističe Parkpickerl. Evo i koji je razlog.

(c) pixabay

U poslednje vreme sve je više slučajeva u Beču da vozači ispod brisača na svom automobilu parkiranom na nekoj od ulica u opštinama gde se naplaćuje parkiranje na javnim površinama, nalaze uplatnice za kaznu u visini od 36 evra.

Razlog je što ispod šoferšajbne nemaju važeću karticu za parkiranje (Parkschein), odnosno važeću nalepnicu za parkiranje (Parkpickerl) u opštini u kojoj stanuju.

Iznenađenje je utoliko veće, jer vozači smatraju da imaju važeću nalepnicu za svoj becirk. A u većini takvih slučajeva vozači su jednostavno zaboravili da produže važnost nalepnice za parkiranje.

Grad više ne podseća na istek roka važenja nalepnice za parkiranje

Za razliku od nekih ranijih vremena, opštinska uprava, nadležna za pitanja parkiranja u Beču, više ne podseća vozače da im uskoro ističe Parkpickerl tj. period za koji su uplatili novac za nalepnicu (od 3 meseca do 2 godine) i da, ako žele treba da obnove tu uplatu.

Podsetiće samo one korisnike koji  su prilikom traženja nalepnice dali saglasnost za korišćenje njihovih ličnih podataka. Obično je ranije uz to podsećanje bila priložena i uplatnica, tako da je uplatom određene sume produženo važenje nalepnice ( Parkpickerl-a).

Razlog novonastaloj situaciji je Zakon o zaštiti podataka koji je stupio na snagu u maju 2018. godine koji propisuje da vozač mora da da svoju saglasnost, kako bi nadležna gradska uprava proverila rok važenja nalepnice i poslala mu novu uplatnicu.

Pre slanja uplatnice, nadležni organ proverava i da li vozač i dalje ima pravo na nalepnicu, ako se, na primer, preselio u neku drugu opštinu. A sve su to stvari koje podležu zaštiti podataka, i za čiju proveru je potrebna saglasnost građanina.

 

Rok važenja se može proveriti putem interneta

Samo onaj vlasnik automobila koji je dao svoju saglasnost, biće i ubuduće podsećan da uskoro treba da obnovi pravo na nalepnicu za parkiranje. Iz gradske uprave je potvrđeno, da će svi oni koji su nalepnicu dobili pre maja 2018. godine, a dali su odgovarajuću saglasnost za korišćenje njihovih podataka, i dalje dobijati dopis u kojim im se skreće pažnja na rok isteka važenja nalepnice.

Na internet stranici grada Beča može se, navođenjem broja registarskih tablica, proveriti rok važenja nalepnice za parkiranje, ali i podneti zahtev za novu nalepnicu i parkiranje u Beču.

Nalepnica za parkiranja postoji ne samo za stanovnike, nego i za firme, kao i za zaposlene u određenom bečkom becirku, ako im je radno vreme takvo da na posao ne mogu da dođu koristeći javni prevoz.

Više informacija na temu parkiranje u Beču.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Policija u Austriji: Programi za prepoznavanje lica sa video nadzora

Beč: Gradski robot odgovara na pitanja preko mobilnog!

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava