waff pruža obrazovanje i garantovano zapošljavanje u Beču

22.01.2014

Bečki fond za subvenisanje zaposlenih (waff) već dugi niz godina nudi brojne mogućnosti za obrazovanje i posle završetka istog, garantuje zapošljavanje. Ovaj projekat pokazao se kao veoma efikasno sredstvo u borbi protiv nezaposlenosti u Beču.

(c) waff

Iako najaktualnije statistike pokazuju da je broj nezaposlenih u Beču veći nego ikad, u određenim branšama postoje upražnjena radna mesta. Sa druge strane, nezaposleni često nemaju odgovarajuće obrazovanje i kvalifikacije za ista.

U takvim slučajevima waff pruža pomoć i nudi obrazovanje sa garantovanim radnim mestom, jer imaju uvid koje je zanimanje trenutno najtraženije. Izučavanje novog zanimanje može trajati od nekoliko meseci do tri godine.

Učešće u ovom projektu mogu uzeti svi oni koji trenutno traže posao ili se nalaze na birou za nezaposlene (AMS) i oni koji su položili prijemni test od waff-a. Kompletne troškove školovanja snose zajedno waff i budući poslodavac. U zavisnosti od budućeg zanimanja, mesečna bruto primanja se kreću od 1.200 do 1.9000 evra. Najveće interesovanje za takozvanu prekvalifikaciju je za zanimanja koja imaju visoki socijalni ugled i kratko trajanje obrazovanja.

1.300 radnih mesta u 2014. godini

waff će u 2014. godini podržati 1.300 osoba koje na ovaj način žele da se prekvalifikuju i zaposle u drugoj branši. Najveći deo zanimanja su u socijalnim oblastima i nege. Samo u ovaj smer investiraće se oko milion evra.

400 dodatnih radnih mesta biće obezbeđeno u saobraćajnom preduzeću Wiener Linien, u trgovini i u hotelijerstvu za zanimanja kao što je vozač tramvaja, instalater ili kuvar. Za ovu oblast uložiće se oko 600.000 evra.

Prijave za „obrazovanje sa zagarantovanim zapošljavanjem” zavise od budućeg poslodavca i trenutne potražnje radnika. Uslove za prijavu kao i više informacija možete pronaći na zvaničnoj Internet-stranici waff-a.

Nedavno je u prostorijama waffa organizovana svečanost, povodom 3000.te učesnice. To je Emina Ibrahimović, saobraćajni tehničar iz Novog Travnika.

Nagradu su joj uručile Renate Brauner, vicegradonačelnica grada Beča, i gradska savetnica za integraciju Sandra Frauenberger. Emina Ibrahimović je ovim povodom dobila i nagradu probni dan u bečkom gradskom saobraćajnom preduzeću Wiener Linien. Emina  nije mogla da sakrije zadovoljstvo zbog ove pružene šanse.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava