Posao u Beču za starije osobe u projektu Joboffensive 50plus

08.01.2020

Posao u Beču za nezaposlene preko 50 godina starosti i novo radno mesto može biti isvesno ukoliko se prijavite za projekat „Joboffensive 50plus“.

(c) Foto waff

Joboffensive 50plus je inicijativa bečkog gradonačelnika Michaela Ludvig-a koja promoviše zapošljavanje nezaposlenih Bečlija preko 50 godina. Projekta je poöeo  od septembra 2019.  i traje do decembra 2020. godine.

Već nakon dva meseca zahvaljujući projektu Joboffensive preko 250 nezaposlenih osoba koje imaju više od 50 godina,  dobilo je posao i  novo radno mesto. To je podstaklo inicijatore ove akcije,  da ukupan broj radnih mesta poveća za dodatnih 500 radnih mesta, tako da će ih biti ukupno 1.000 za poslove u administraciji, informativnoj tehnologiji, socijalnoj oblasti, zanatstvu, tehničkim zanimanjima i obavljanju pomoćnih delatnosti za koje nije potrebna neka posebna kvalifikacija.

To znači da osobe  sa biroa za zapošljavanje (AMS) imaju šansu da dobiju posao u opštinskim i privatnim firmama, a grad Beč će  u projekat „Joboffensive 50plus“ investirati oko 16 milion evra kao podsticaj firmama da zaposle lica preko 50 godina starosti.

Mogućnost da dobiju ovu finansijsku pomoć imaju sve firme u Beču koje zaposle Bečlijke ili Bečlije starije preko 50 godina, koji su duže od tri meseca prijavljeni na birou za nezaposlene  u Beču koji kao nezaposleni  koji primaju egzistencijalni minimum (Mindestsicherung). U slučaju zapošljavanja ovih osoba, firme u Beču dobijaju podsticaj  u visini od 66,7% troškova za plate i doprinose.

Firma koja želi da zaposli takve osobe treba to da prijavi bečkom Fondu za podršku radnicima, WAFF, i to popunjavanjem odgovarajućeg online formulara.

Osobe starije od 50 godina koje već duže vreme traže posao mogu dobiti novu šansu za zaposlenje, a ako spadate u ovu grupu, a niste se još prijavili, možete to uraditi na web stranici waff-a   Joboffensive 50plus für Arbeitslose

Dodatne informacije za „Joboffensive 50plus“ možete dobiti putem broja telefona 01 21748 – 700.

Teže do novog posla

Stopa nezaposlenosti u Austriji je u avgustu prošle godine iznosila 6,7%, a od saveznih pokrajina najniža stopa je u Tirolu sa  3,2%, a najviša u Beču sa 11,3%.

I dok se kod mladih beleži pad broja onih koji traže posao, u posebno teškoj situaciji su lica preko 50 godina koja su ostala bez posla i već duže vremena imaju velikih problema da nađu novog poslodavca. Od 2012. godine broj nezaposlenih u ovoj starosnoj grupi u Beču je porastao za čak 61 odsto.

Mnogim starijim osobama u Beču potrebno je mnogo duže da bi pronašli novi posao. Na primer osobama od 30-34 godina je potrebno u proseku 157 dana za traženje novog radnog mesta, dok osobe u dobi između 55-59 godina ostaju bez posla 208 dana.

To je i jedan od razloga zašto je gradonačelnik Beča, Michael Ludwig, pokrenuo inicijativu  pod nazivom „Joboffensive 50plus“ čiji je cilj da se za što više nezaposlenih preko 50 godina starosti nađe odgovarajuće radno mesto.

Inače, zanimanja i profesije koje nedostaju na tržištu rada i koja su vrlo tražena u Austriji u 2020. godini su, između ostalih, frizeri, mesari, mašinski programeri i tehnički crtači.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Subvencija Grada Beča za roletne, tende i ostale štitnike od sunca

 

Povećanje penzija za 2020. godinu neće biti isto za sve penzionere

Nova SOMA prodavnica za socijalno ugrožene osobe u Donau Zentrum-u

Austrija: Generacija kojoj je Internet važniji od seksa!

Nedostatak osoblja u turizmu u čitavoj Austriji

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava