Svetosavska akademija: U Beču svečano i u duhu svetosavlja

05.02.2020

Svetosavska akademija u Beču otpočela je rezanjem slavskog kolača, a zatim je usledio bogat kulturno umetnički program i izvođenjem „Himne Svetom Savi“.

(c) crkva.at

Kako i dolikuje ovom velikom prazniku, Savindan u Beču je obeležen Svetosavskom akademijom, a kao i svake godine  svečana sala VHS Donaustadt bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Među prisutnima najviše je bilo dece, koja su došla da proslave dan srpske crkvenosti, prosvete, pismenosti, kulture i države.

Svetosavska akademija je održana u nedelju, 2. februara 2020. godine  u organizaciji Eparhije Austrijsko – švajcarske, u saradnji sa SPKD Prosvjeta Austrija, a u bogat kultrno umetnički program  protekao je u duhu tradicije.

Na samom početku programa, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej prerezao je slavski kolač uz sasluživanje đakona Miladina Vujkovića, a zatim je koordinator za organizaciju akademije, jerej Filip Milunović najavio počasnog gosta, čuvenu srpsku glumicu, Svetlanu Bojković, koja je vodila ovogodišnji program. Publika je, uživajući u scenskom umeću , pozdravila počasnu gošću, jednu od najpoznatijih srpskih glumica, gromoglasnim aplauzom.

(c) crkva.at

Akademiji je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Austriji, Njegova Ekselencija g. Nebojša Rodić, kao i mnogi visoki ugledni gosti iz diplomatije i javnog života srpske zajednice u Beču.  Njegovo Preosveštenstvo Episkop Andrej je poželeo dobrodošlicu svim prisutnima i održao kratko slovo o Svetom  Savi, a prisutne  je pozdravio i ambasador Nebojša Rodić.

U nastavku večeri nastupio je Eparhijski hor “Kornelije Stanković”, kojim je dirigovala  Iva Mrvoš–Anokić. Svetosavsku besedu ove godine održao je  Dragan Vukić, direktor Dobročinstva Srpske pravoslavne Crkve iz Beograda. Stihove pesme Vojislava Ilića “Ko udara tako pozno” govorila je Svetlana Bojković, kao i  „Nebesku Liturgiju“ od Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića.

(c) crkva.at

Svoje umeće pokazali su i orkestar pod vođstvom  Nikole Zarića i oktet hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, pod vođstvom  Aleksandra Stankovića,  i  Miloš Raičković koji je i izveo „Veličanije Sv. Savi“.

Svetosavska akademija u Beču završena je dodelom Arhijerejske gramate, koje je Episkop Andrej  dodelio najzaslužnijim donatorima Sabornog hrama Svetog Save u Beču.

Akademija je završena uz himnu Svetom Savi, koju su svi učesnici programa otpevali  zajedno sa publikom. Po završetku Svetosavske akademije, Crkvena opština je priredila tradicionalnu večeru za mnogobrojne zvanice.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE I OVO:

Beč: Održana Svečana akademija povodom 115 godina “Prosvjete”

Beč: Gradi se novi centar svih religija u Beču – „Campus der Religionen“

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Negujmo srpski jezik: Karavan kulture govora stigao i u Beč

Putovanje u Svetu zemlju iz Beča: Poseta Jerusаlimu i svim znаčаjnim svetinjаma

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava