NEMIRI U BELORUSIJI ZBOG IZBORA: Šok-bombe i suzavac, više stotina povređenih

11.08.2020

Belorusija ima dugu istoriju obračuna s kritičarima vlasti, a poslednji nemiri započeti su zbog nezadovoljstva i ponovnim izborom Lukašenka za predsednika.

Beloruska policija brutalno se obračunava sa demonstrantima koji su izašli na ulice da iskažu nezadovoljstvo dugogodišnjom autoritarnom vladavinom predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Lukašenko je, prema prvim procenama rezultata predsedničkih izbora, osvojio još jedan mandat sa oko 80% glasova, javile su agencije.

Inače na izborima se Lukašenko borio za šesti mandat uprkos sve većem nezadovoljstvu građana i zbog negiranja opasnosti epidemije korona virusa. Sukobi beloruske policije i demonstranata izbili su u Minsku i Brestu.

Policija je saopštila da je “upotrebila specijalnu opremu” za rasterivanje demonstranata, kao i da je sprovodila hapšenja, ne navodeći koliko je građana privedeno. Neki izvori navode da je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi,  a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je situacija “pod kontrolom”.

Više medija je prenelo snimke povređenih demonstranata, a u nekim izveštajima se navodi da je policija upotrebila gumene metke.

Kako se navodi, policija je tukla demonstrante pendrecima i koristila šok-bombe i suzavce. Tenzije su sve više rasle prethodnih nedelja, a polarizovana izborna kampanja dovela je do najmasovnijih protesta u zemlji u više godina.

 

Lukašenkova protivnica napustila zemlju

Glavna rivalka predsedniku Lukašenku na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja otputovala je u Litvaniju, potvrdio je ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevičijus.

On je na svom Tviter nalogu  napisao  da se Svetlana Tihanovskaja nalazi na sigurnom.

“Svetlana Tihanovskaja je na sigurnom. Ona se nalazi u Litvaniji”, napisao je Linkevičijus na Tviteru.

Izborni štab kandidatkinje opozicije na predsedničkim izborima saopštio je da su beloruske vlasti primorale Svetlanu Tihanovskaju da napusti zemlju uprkos krvavim demonstracijama protiv navodne pobede i reizbora Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko je  predsednik Belorusije  od 1994. godine. Do sada je imao četiri protivkandidata na izborima, a glavni protivnik mu je postala Svetlana Tihanovskaja, žena popularnog blogera koji je u zatvoru, pošto vlast nije odobrila kandidature dvojice njegovih glavnih rivala, Valerija Cepkala i Viktora Babarika. Babariko je uhapšen, a Cepkalo je pobegao u Rusiju posle upozorenja da će biti uhapšen i da će mu deca biti oduzeta.

Tihanovskaja se tokom vikenda našla pod velikim pritiskom pošto je uhapšeno osam članova njenog izbornog štaba, a jedna od njenih glavnih saradnica, Cepkalova žena, juče je takođe  pobegla iz zemlje. Belorusija ima dugu istoriju obračuna s kritičarima vlasti. Posle izbora 2010. godine, policija je tukla demonstrante, a šest Lukašenkovih rivala je uhapšeno, od kojih su tri godinama ostala u zatvoru.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava