Raspust u Beču: Dečji letnji program u muzejima Bečkog holdinga

02.07.2021

Za najmlađe Bečlije koj letnji raspust provode u gradu, Bečki holding je pripremio raznovrstan program.

Foto: KHWFerienspie (c) Werner Streitfelder

Muzeji Bečkog holdinga su pripremili programe za decu koji će biti realizovani tokom letnjeg raspusta. Arheološka avantura u Jevrejskom muzeju, vođenja za decu u Kući muzike ili ukrašavanje održivih pamučnih torbi u Kući umetnosti su samo neke od aktivnosti koje mladi posetioci mogu da očekuju tokom leta.

Program Jevrejskog muzeja u Beču je raznovrstan, zabavan i kreativan, a deca mogu da odluče da li će da uče hebrejski, upoznaju poznate jevrejske ličnosti, nauče sve o predmetima koji se koriste tokom praznika, osnuju košer restoran ili čitaju jevrejske priče i bajke. Troškovi za materijal koji će deca koristiti iznose 3 evra po detetu, a program se realizuje svake nedelje u julu i avgustu od 14 do 16 časova. Neophodna je prethodna prijava, jer je broj učesnika ograničen.

Jevrejski praznik šabat je dan odmora koji počinje u petak sa zalaskom sunca, a završava se u subotu takođe sa zalaskom sunca. Svi predmeti koji se koriste tokom slavlja detaljno su prikazani u muzeju. Deca će imati priliku da dizajniraju svoje svećnjake, tanjire ili minijaturnu sobu za šabat. Pogram je predviđen za decu od 6 do 14 godina koja su podeljena u sve starosne grupe svakog dana od 5. do 8. jula od 9 do 13 časova.

Izložba o jevrejskom životu u Srednjem veku smeštena je sedam metara ispod zemlje, a tu počinje i dečja arheološka avantura. Deca dobijaju polaroid kameru, metar, lupu i olovke. Njihov zadatak je da otkriju kako je skelet hrta ili lovačkog psa starog između pet i deset godina sa povredom kuka povezan sa jevrejskom zajedinicom. Tokom svih vođenja i programa važe propisane mere za zaštitu od širenja koronavirusa.

Foto: (c) Rudi Froese

Kuća muzike svake subote i nedelje u 14 časova organizuje vođenja za decu koja su predviđena za uzrast od 5 do 10 godina i traju oko dva sata. Prethodna prijava je poželjna, jer je i ovde broj učesnika ograničen. Poznati dečji tekstopisac Bernhard Fibih će gostovati u Kući muzike sa nekoliko različitih produkcija tokom leta, a cena ulaznice za decu iznosiće 11 evra. Predstave će se izvoditi svake nedelje u julu i avgustu.

Kuća umetnosti u Beču pripremila je kreativan i ekološki program za decu. Da bi se sprečilo gomilanje otpada i pomoglo životnoj sredini deca će imati priliku da kreiraju svoje torbe od sertifikovanog ekološkog pamuka i da ih ukrase pomoću biljaka, lišća i jabuka. Ovaj program je predviđen za decu od 5 godina, ne zahteva prethodnu prijavu i održaće se u pet termina tokom leta.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava