Austrija: Kulturne institucije, restorani i hoteli ostaju zatvoreni najranije do Uskrsa

16.02.2021

Austrija neće popustiti mere jer je cilj da se broj infekcija drži na stabilnom nivou i da će, ako dođe do brzog rasta, biti potrebna brza reakcija.

(c) pixabay

 

Austrijska vlada je posle sastanka sa stručnjacima u vezi aktuelne situacije sa koronavirusom, odlućila da neće dodatnoh popustiti mera, ali  ih trenutno neće ni pooštriti.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je na konferenciji za medije da se produžava epidemiološka mera zaključavanja ugostiteljskih objekata, hotela i kulturnih institucija do, najranije, Uskrsa, što znači do početka aprila.

Kurz je naglasio da je situacija u Austriji trenutno stabilna, ali i da širenje novih sojeva koronavirusa i dalje raste. Naveo je da se u istočnom delu Austrije širi britanski soj korona virusa, a u pokrajini Tirolu južnoafrički soj.

Takođe je upozorio da ukoliko građani ne budu obazrivi i ne poštuju mere, ubrzo će ponovo doći do rasta zaraženih. Za sad je najviše novozaraženih u privatnom sektoru i neophodno je da građani izbegavaju privatne kontakte i da obavezno nose FFP2 maske, kao i da se redovno testiraju na koronavirus i vakcinišu.

Austrijska vlada će se ponovo konsultovati sa stručnjacima, pokrajinama i parlamentarnim strankama oko 1. marta i  na osnovu situacije donositi odluke i nove mere.

Vlada se nada da će narednih nedelja porasti broj vakcinisanih, što će poboljšati situaciju. Kurc naglašava da je cilj da se broj infekcija drži na stabilnom nivou i da će, ako dođe do brzog rasta, biti potrebna brza reakcija.

Ugostiteljski objekti u Austriji su  već 15 nedelja zatvoreni, tačnije od 2. novembra prošle godine, kao i hoteli. Oni do daljnjeg ostaju zatvoreni, a isto tako ostaju zatvorene kulturne institucije, zabavni sadržaji, kao što su pozorišta ili bioskopi i ostali.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava