Socijalni stanovi za Bečlije u 2021. godini

02.01.2021

Stanovi u Beču koji pripadaju kategoriji socijalnih stanova biće pristupačni i Bečlijama koji ne ispunjavaju uslove za „karticu za stanovanje“ sa „osnovanom potrebom za stanom“ u normalnim uslovima.

Foto © WienTourismus/Christian Stemper

Zamenica gradonačelnika Beča i članica gradskog veća zadužena za stanogradnju Katrin Gal inicirala je akciju zahvaljujući kojoj će Bečlije, koje ne spadaju u jednu od ugroženih kategorija, imati pristup socijalnim stanovima. Akcija će trajati od početka januara do kraja decembra 2021. godine. Cilj akcije je da na konkretan način pomogne Bečlijama koje je pogodila ekonomska kriza izazvana pandemijom u 2020. godini.

Građani Beča koji ne ispunjavaju uslove za „karticu za stanovanje“ sa „osnovanom potrebom za stanom“ u normalnim uslovima ne bi imali pravo na socijalne stanove. Jednokratna ponuda grada koja će važiti u 2021. godini omogućiće Bečlijama da traže socijalne stanove u trajanju od tri meseca, a ponuda stanova je dostupna preko onlajn platforme. Prednosti socijanih stanova su povoljan zakup i potpisivanje ugovora o zakupu na neodređeno vreme bez plaćanja depozita.

Bečlije koje ispunjavaju određene preduslove kao što su starost, prebivalište, visina primanja i državljanstvo imaju pravo na „karticu za stanovanje“ koja omogućava pristup subvencionisanim stanovima u Beču. Svako ko dokaže da ima „osnovanu potrebu za stanom“ dobija pristup i socijalnim stanovima. Grad Beč raspolaže sa 220.000 takvih stanova.

U kategorije sa „osnovanom potrebom za stanom“ spadaju: građani ispod 30 godina starosti koji nemaju sopstveni stan, partneri koji imaju suviše mali stan za zajednički život, građani čija starost ili zdravstveno stanje zahtevaju određene uslove stanovanja, osobe sa invaliditetom i samohrani roditelji. Gradska savetodavna služba za stanovanje pruža sve potrebne informacije o dostupnim stanovima i uslovima po kojima se takvi stanovi mogu zakupiti.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava