Grad Beč: Finansijska podrška starijim osobama za renoviranje stanova

28.11.2014

Grad Beč otpočinje veliku akciju finansiranja stanova za Bečlije starije od 65 godina sa niski mesečnim primanjima.

(c) www.wien.gv.at

Grad Beč započinje veliku akciju subvencionisanja troškova za renoviranje stanova za starije osobe, koje treba da im omogući lakše kretanje i funkcionisanje u svom domu.  Cilj je da se u njihovim stanovima otklone barijere koje osobama u starijim godinama predstavljaju prepreke svakodnevnom životu. Finansijska podrška u zavosnosti od vrste renoviranje stanova može iznositi i do 4.200 evra.

“Većina starijih osoba u Beču imaju želju da žive usvojim stanovima što je duže moguće i grad Beč im u tome pruža podršku. Nove subvencije za renovitranje stanova su namenjene osobama i domaćinstvima koji imaju niska mesečna primanja. Ova grupa stanovnika Beča mora biti posebno oslobođena od troškova za stanovanje bez barijera”, izjavio je Michael Ludwig, bečki ministar za stanogradnju i stanovanje.

Novčana podrška do 4.200 evra

Odlučeno je da subvencije grada Beča pokriju do 35 odsto troškova renoviranja stanova, a maksimalan iznos finasijske podrške je 4.200 evra. Pravo na subvenciju imaju sve osobe sa malim mesečnim primanjima, a starije su od 65 godina,. Subvenciju že dobiti stanari ,  bez obzira na to da li je stan u kojem žive u njihovom vlasništvu ili iznajmljen. Takođe je neophodno da imaju prijava boravka sa adresom u Beču (Hauptwohnsitz).

Kako bi raspodela subvencija za revoviranje stanova bila što pravednija, grad Beč je odredio maksimalnu granicu godišnjih primanja:

  • za jednočlana domaćinstva: 21.581 evra neto
  • za dvočlana domaćinstva: 32.158 evra neto
  • za tročlana domaćinstva: 36.393 evra neto
  • za četveročlana domaćinstva: 40.621 evra neto

Ukupni troškovi za renoviranje stanova koje će grad Beč sufinansirati moraju iznosti po jednom stanu od 3.000 do 12.000 evra.

Detaljnije informacije o ovoj akciji, koja će trajati do kraja 2019. godine, možete pročitatii u FÖRDERUNG FÜR ALTERSGERECHTEN UMBAU.
Individualno savetovanje u vezi ove teme možete dobiti u nadležnom magistratu grada Beča (MA 25), putem e-mail-a, telefona ili lično.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:
Novi stanovi u Simmering-u

Bečki ministar za stanogradnji i stanovanje, Michael Ludwig, nedavno je predao ključeve novih stanova 151 bečkoj porodici. Ovo je samo deo novog stambenog kompleksa sa 770 stanova koji se gradi u 11. bečkom okrugu.

Novi stanovi u Simmering-u

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava