Finansijska podrška za projekte koji podstiču dobre komšijske odnose

13.07.2019

Grad Beč finansira projekte koji će ojačati društveni suživot u Beču, sa akcentom na dobre komšijske odnose i njihove zajedničke aktivnosti.

“Fond za inovativne i socijalne projekte u susedstvu” nastao je na inicijativu partije SPÖ i Zelenih, i vredan je 500.000 evra. Ima za cilj da Bečlijama omogući stvaranje projekata koji će ojačati društveni suživot u Beču, sa akcentom na komšijske odnose.

Svi projekti koji budu bili osmišljeni od strane Bečlija trebali bi da smanje predrasude među komšijama i da doprinesu dobroj saradnji i kvalitetnijem suživotu.

Fond za finansiranje je postavljen tako da resursi nisu dostupni samo nekolicini odabranih najboljih projekata, već daje mogućnost svim bečkim inicijativama da učestvuju.

Raznolikost stanovništva grada Beča najbolje će se oslikati upravo zahvaljujući ovim projektima, a maksimalan budžet po projektu je 20.000 evra, pri čemu će se posebno podržati manji projekti sa 2.000 do 5.000 evra.

Da biste se kvalifikovali za ovaj konkurs, vaš projekat treba da bude osmišljen i razvijen zajedno sa drugim osobama ili komšijama (najmanje dvoje) ili da projekat podnesete kao udruženje ili organizacija.

Sedmočlani, nezavisni žiri stručnjaka sa iskustvom u ovoj oblasti će odlučiti koji  će projekti biti odabrani. Postoji i mogućnost da se projekat podnese u video formi.

Bez obzira da li treba organizovati pomoć u kupovini, igri sa komšijskom decom, pomoć u učenju ili sakupljanje smeća u zgradi. Sve ove aktivnosti dolaze u obzir, kao polazna tačna za pisanje i oblikovanje projekta.
Grad Beč je odvojio budžet za socijalne projekte, a takozvani fond “za finansiranje inovativnih i eksperimentalnih socijalnih projekata”, koji je dogovoren  u Sporazumu crveno-zelene Vlade sada se sprovodi u delo.

Cilj ovog koncepta finansiranja je jačanje socijalne interakcije i to kako komunicirati, kako se mogu stvoriti novi odnosi kroz male intervencije ili ojačati postojeće.

“Komšijski odnosi” su društveni izazov, a sve komšije mogu biti zajedno aktivni na terenu. Često se dešava da baš ovde može biti mesto sukoba, ali i mesto pomoći i ideja.

Društveni angažman, društveno inovativne i eksperimentalne ideje i projekti u Beču teško mogu naći bolju polaznu tačku od komšiluka. Zajedničko iskustvo može smanjiti mnoge predrasude i možda čak uspostaviti i nova prijateljstva,  čime se još više doprinosi socijalnoj politici u Beču.

Projekti se mogu dostaviti od 19. avgusta do 15. oktobra 2019. godine na adresi www.dachverband.at

Više informacija možete dobiti na adresi SPÖ Beč, Rathausklub, putem telefona 01 / 4000-81929 ili Klub Zelenih u gradskoj skupštini putem broja telefona 01 / 4000-81814.

 

Beč: Ideje i projekti za lepši kutak u gradu

Jedan od projekata gde svi stanovnici Beča mogu izložiti svoje ideje kako bi njihova stambena četvrt bila još lepša i interesantnija sprovodi Grad Beč i lokalna Agenda 21

Zahvaljujući ovom akcionom programu treba da se stvore nova mesta susretanja koja će animirati ljude da se i sami aktivnije uključe u brojne akcije i na taj način kreativno doprinesu uređenju  okoline u kojoj žive. Cilj je da se brojnim aktivnostima ožive ulice i da se ljudi u neposrednom okruženju više druže jedni sa drugima. Zahvaljujući ovoj inicijativi grad Beč je dobio više desetina zelenih oaza, mesta gde se komšije druže ili dečja igrališta. Poseban žiri tri puta godišnje izabira najbolje ideje za lepši grad i bolji suživot u njemu.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava