Beč: Uskoro letnje bašte u restoranima i u zimskom periodu?

19.02.2015

Više od 80% bečkih ugostitelja izražava želju da letnje bašte mogu da budu otvorene tokom čitave godine. Sada ta mogućnost postoji samo od marta do novembra.

Sigurno ste jednog sunčanog zimskog dana  šetajući po Beču,  poželeli da popijete kafu u bašti ispred restorana. U mnogim gradovima  je to moguće, ali ne i u Beču.

Privredna komora je organizovala anketu među ugostiteljima u Beču i više od 80% je izrazilo želju da dobije mogućnost da letnje bašte restorana mogu da rade, po potrebi, preko cele godine. Dosadašnja iskustva, recimo iz novembra meseca, pokazuju da su u Beču bile zastupljene prijatne temperature.Da  je bilo moguće bašte restorana sigurno bi bile prepune ljudi.  Stanovnici Beča su za to da više vremena provode na svežem vazduhu, nego u zatvorenim prostorijama restorana. 

Bečki ugostitelji, njih oko 2.500, sada letnje bašte restorana mogu da drže otvorenim od 1. marta do 30. novembra, i to svakoga dana od 8 do 22 časova, odnosno u nekim slučajevima i do 23 sata.

S druge strane, mnogi vozači se ljute na vlasnike ugostiteljski objekata jer svojim stolovima blokiraju i onako retka mesta za parkiranje u Beču. To znači da bi se situacija još više pogoršala, ako bi bašte na ulici mogle da budu otvorene tokom cele godine.

U tom kontekstu je zamenica gradonačelnika, Marija Vasilaku, predložila, da za bašte u zimskim mesecima važi poseban propis tako da stolovima ne može da bude blokiran deo kolovoza predviđen za parkiranje automobila.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava