Rezultati izbora u Austriji – Beč je glasao drugačije

17.10.2017

Beč je glasao. Rezultati odstupaju od opšteg trenda glasanja u zemlji, zato što je u glavnom gradu SPÖ na prvom mestu.

Rezultati izbora u Austriji još uvek nisu zvanično objavljeni kao konačni. Čeka se na rezultat prebrojavanja izbornih karti za celu zemlju. Za Beč su, međutim, već prebrojani svi glasovi. Pobedila je Socijaldemokratska stranka Austrije, dok je na drugom mestu s malim plusom ostala FPÖ (Slobodarska stranka Austrije). Najveći gubitnik na izborima su Zeleni, sadašnji koalicioni partner bečkih socijaldemokrata. NEOS je pretrpeo manji gubitak, dok je nova austrijska stranka, Liste Pilz, u glavnom gradu odmah osvojila čak skoro 7 posto glasova.

Konačni rezultati izbora za Nacionalni parlament u Austriji – Beč (sa izbornim kartama)

  1. SPÖ:                         34,06% (+2,96%)
  2. FPÖ:                     23,54% (+0,89%)
  3. ÖVP:                     21,45% (+7,04%)
  4. LISTE PILZ:             7,48% (kandovala 1. put)
  5. NEOS:                    6,39% (-1,26%)
  6. GRÜNE:                 5,85% (- 10,56%)

Opšti negativni trend Zelenih na saveznom nivou odrazio se i na rezultate bečkih izbora. Ova koaliciona stranka je u glavnom gradu u odnosu na savezne izbore 2013. godine izgubila čak 10,56 posto glasova. Bliža analiza rezultata pokazuje da su njihovi dosadašnji birači ovoga puta glasali za socijaldemokrate, kako bi na saveznom nivou sprečili koaliciju ÖVP i FPÖ.

Gradska ÖVP je u glavnom gradu već godinama u opoziciji. Narodna stranka Austrije ovoga puta značajno profitirala od pozitivnog imidža svog novog šefa Sebastiana Kurza i dobila čak 7 posto glasova više nego 2013. godine. FPÖ je rezultat s prošlih izbora poboljšala za samo 0,89 posto, ali je ostala na stabilnom 2. mestu u Beču.

U 1., 13. i 19. becirku je pobedila ÖVP. U Beč je u svih ostalih 20 opština podila partija SPÖ čak i u onim opštinama u kojima na gradskom nivou da 2020. vladaju Zeleni. FPÖ jeste na drugom mestu, ali nije dobila najviše glasova ni u jednom becirku.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava