Besplatan roming u zemljama Evropske unije stupa na snagu

15.06.2017

Od danas na snagu stupa uredba prema kojoj je roming u Evropskoj uniji , kao i u Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu, besplatan. Ova novina se odnosi na mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali ne i za mobilni pristup internetu i međunarodne pozive iz matičnih zemalja.

Posle deset godina priprema i uz brojne otpore operatera u Europi, odlukom Evropskog parlamenta, izmenjena su dosadašnja pravila na globalnom tržištu koji se odnosi u roming – da cene usluga u romingu budu jednake domaćim cenama.

Od 15. juna 2017. godine, u zemljama EU-a, počinje primena nove uredbe koja određuje da korisnici u romingu ili u mobilnim mrežama u inostranstvu plaćaju cene svojih tarifa u matičnim zemljama. To znači da osoba iz bilo kojeg dela EU, dolaskom u drugu zemlju EU, plaća jednak iznos za usluge teleoperatera, koji bi plaćao i u svojoj matičnoj zemlji. Prelaskom preko granice sa istom SIM karticom, cena usluga teleoperatera podrazumeva cenu domaćeg poziva.

Nova regulativa za roming se odnosi na mobilne pozive (razgovore) i SMS poruke, ali ne i za mobilni pristup internetu, koji sa sobom donosi dodatne troškove.

Savet: Najbolje rešenje je koristiti besplatan wifi gde god i kad god je moguće ili kupiti lokalnu SIM karticu u državi-članici EU koju posećujete.

Oprez sa međunarodnim pozivima

Veliko upozorenje se upućuje korisnicima i kada je reč o međunarodnim pozivima prema stranim zemljama, jer su mnogi shvatili da komotno mogu razgovarati i sa stranim zemljama. Međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni u novoj izmeni zakona za roaming, tako da za njih i dalje važe sva postojeća pravila i uslovi koje korisnik ima.

Roming (Roaming) znači da ste u inostranstvu, a dok ste kod kuće, plaćate kao i dosad tarifu kada zovete stranu zemlju. Dakle, ako korisnik iz Austrije poziva broj u Mađarskoj, razgovor će mu se naplatiti po tarifi kao međunarodni poziv. Ali, ako korisnik iz Austrije, za vreme svog boravka u Mađarskoj, poziva broj u Austriji ili bilo gde u EU, i pritom koristi SIM karticu nekog od austrijskih operatera, poziv će se tretirati kao roaming i naplati će se prema važećim roaming pravilima, to jest bez nadoknade koja je naplaćivanja do sada.

Upozorenje: Ako provedete duže vreme u inostranstvu (EU), konkretno ako u četiri meseca provedete više vremena gostujete u roming mreži nego u vlastitoj, operater može zahtevati dodatnu naknadu.

Analitičari iz Evrope napominju da će operateri, s ciljem sprečavanja zloupotrebe ili prekomerene upotrebe u romingu, moći da primeme takozvanu “politiku pravedne upotrebe na potrošnju roming usluga u zemljama EU/EEA (zemlje EU-a uz još Norvešku, Island i Lihtenštajn), što znači da se u slučaju zloupotrebe i prekomerenog korišćenja roaminga nacionalne mreže, cene usluga mogu dodatno naplatiti.

Ukoliko kod kuće imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš mobilni operator može primeniti ograničenje na podatke tokom rominga – poručuju korisnicima iz Europske komisije.

Međutim, obaveza operatera je da vas mora unapred obavestiti o tome i upozoriti kada dođe do sporne situacije, a kasnije to i naplatiti.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava