Selfi štapovi su sve manje poželjni u muzejima i na drugim javnim mestima

23.03.2015

Selfi štapovi su posebno omiljeni kod turista, ali umetničke institucije širom sveta se plaše za sigurnost svojih posetilaca i umetničkih eksponata, jer bi mogli da oštete umetničke predmete i povredi prolaznike.

Selfi štapovi za pravljenje autoportreta mobilnim telefonom je, navodno, jedan od najvećih pronalazaka u 2014. godini. Veštački produžetak ruke u vidu štapa je posebno omiljen kod turista, ali umetničke institucije se plaše za sigurnost svojih posetilaca i umetničkih eksponata.

Svuda tamo, gde vrvi od stranih turista, mogu se videti i štapovi sa fiksiranim mobilnim telefonom za pravljenje autoportreta. Uz pomoć veštačkog produžetka za ruku mogu se napraviti još bolji autoportreti mobilnim telefonom. Oni omogućavaju posebnu perspektivu i interesantnije snimke, a omiljeni su pre svega kod mladih.
Ali, mnoge kulturne institucije su skeptične prema novoj modi. One se plaše da bi štap, koji zna da bude duži i od jednog metra, mogao da ošteti umetničke predmet i povredi posetioce.

Mnogi muzeji u SAD, Nemačkoj i Italiji su već zabranili štapove za selfije,  koji su osvojili  i Beč. To dovodi muzeje u situaciju da razmišljaju kako da se postave prema ovom trendu.
U bečkoj Albertini su štapovi zabranjeni, jer, kako kažu, metalni štapovi mogu da oštete umetnička dela, vredna više miliona evra.

Ali, ne razmišljaju svi muzeji tako. Muzej istorije umetnosti u Beču poručuje svojim posetiocima da su selfi štapovi čak i dobrodošli! Ostali muzeji čekaju sa svojom odlukom dok ne vide kakva će biti iskustva drugih kulturnih institucija.

Selfi štapovi su sve češće nepoželjni i u  zabavnim parkovima i na sportskim stadionasa obrazloženjem da predstavljaju rizik za bezbednost.

Tako su, na primer, organizatori  teniskog turnira u Vimbldonu selfi štapove svrstali u istu grupu s noževima, suzavcima i drogom.

Selfi štapovi su  zabranjeni u Europa parku u Nemačkoj, jer predstavljaju bezbednosni rizik.

Zabranio ih je i američki institut Smitsonijan, a isto su učinili veliki muzeji u Bostonu, Njujorku i Los Anđelesu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava