Novogodišnji doček u Beču: Jubilarna 30. „Novogodišnja staza“

27.12.2019

Beč je poznat kao jedna od najatraktivnijih destinacija za doček Nove godine na brojnim trgovima, ali i na brodovima, pa čak i na "nebu pod oblacima".

Silvesterfeuerwerk am Wiener Rathausplatz -Copyright: stadt wien marketing

Svake godine se iznova pitamo: Kuda za novogodišnji doček ? Igranje društvenih igara u društvu porodice, gledanje novogodišnjeg televizijskog programa uz bogatu prazničnu trpezu, putovanje u inostranstvo ili izlazak na ulice i trgove i praznovanje u društvu hiljada razdraganih poznatih nam i nepoznatih lica?

Ako i ove godine želite da na spektakularan način dočekate Novu godinu, onda ne morate putovati daleko. Beč je poznat kao  jedna od najatraktivniji destinacija za novogodišnji doček.  Možete odabrati od slavlja na brojnim trgovima, pre svega u centralnom delu grada, ali i na brodovima na „lepom plavom Dunavu“ ili „nebu pod oblake“ u nekom od bečkih oblakodera ili okolnih brda.

„Novogodišnja staza“ na 12 lokacija

Jedna od najpoznatijih atrakcija za doček je takozvana “Novogodišnja staza” (Silvesterpfad)  na centralnim trgovima i ulicama Beča i u Prateru. Ove godine je  30.jubilarni doček Nove godine u Beču i organizovanje “Novogodišnje staze. Na javnom dočeku Nove godine u Beču je do sad prisustvovalo 12 miliona ljudi, a svake godine 31. decembra privuče  preko 600.000 Bečlija i njihovih gostiju iz čitavog sveta.

Naravno za doček su organizovane bine i muzika za svačiju dušu, od rock i pop muzike, ali i uz dašak operetea u ponudi su  i svakojake ukusne bečke đakonije i bogata gastronomska ponuda.

Za ljubitelje klasične muzike na velikom platnu ispred bečke Državne opere prikazaće se uživo prenos tradicionalne izvedba poznate Štausove operete „Šišmiš‟.

U ponoć, kad se završi odbrojavanje poslednjih sekundi stare godine, grandiozni vatromet će, kao jedan od vrhunaca u novogodišnjoj noći, obasjaće trg ispred Gradske skupštine Rathaus.

Doček počinje od 14:00 časova popodne, pa sve do 2 sata posle ponoći, a  ulica Graben u centru Beča se pretvara u najveću balsku salu u Evropi pod otvorenim nebom. U ponoć pored Dunavskog valcera sviraće se i Betovenova „Oda radosti“ čija se godišnjica slavi naredne godine u čast velikog kompozitora Ludviga Van Betovena, koji je stvarao u Beču.

U popodnevnim satima se nude besplatni kursevi valcera tako da već u ponoć možete, sa hiljadama drugih veselih parova, odigrate ovaj ples na raskošno osvetljenim ulicama i trgovima Beča u novogodišnjoj noći.

Osim u starom gradskom jezgru, Nova godina će se čekati i na Prateru i novom delu grada Aspern Seestadt.

Ispred Gradske kuće na Rathausplatz-u od 14:00 časova do 02:00 sata iza ponoći održaće se zvanična proslava 30 godina Novogodišnje staze u Beču  i 50 godina Vudstoka, sa odgovarajućim programom.

 

 Zona susretanja „Friends in Vienna“ i ulica sreće

U Beču niko ne bi trebalo da se oseća usamljenim. Zato svi, koji nemaju s kim da dočekaju Novu godinu, mogu doći u ovu zonu u Löwelstrasse gde će se u veseloj i ugodnoj atmosferi ukloniti sve barijere u pogledu kultura, nacija ili religija. U prvom planu nije traženje partnera, već cilj da se  ljudi povezuju i veselo i zajedno dočekaju Novu godinu.

Teinfaltstrasse u prvom bečkom okrugu, pretvoriće se u „Ulicu sreće“ sa brojnim ponudama kao što su horoskop, predskazivanje sudbine, bacanje karata i puno magije.

 

Bečki točak u Prateru

Jeste li znali da se Veliki točak u Prateru okreće i u novogodišnjoj noći? Posetioci ove najveće bečke atrakcije 31. decembra 2019. godine od 10.00 do 02.00 sata mogu iz kabina Velikog točka uživati u svetlima austrijske prestonice, a u ponoć i u desetominutnom vatrometu u tom zabavnom parku.

Novogodišnji doček u Prateru je poseban vrhunac!
Uz muzički program ekstra klase i nezaboravan vatromet na Riesenradplatzu, dobar provod za doček Nove 2020. godine biće nezaboravan, za sve one koje vole slavlje na otvorenom.

Posle dočeka, „Wintermarkt“ na Prateru radi do 6. januara 2020. godine i svakog dana,ulaz je besplatan.

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

Doček Nove godine na vodi

Poseban doživljaj je i pogled na Beč sa vode. Na dva broda se organizuje doček sa prazničnom večerom i muzikom za ples od 20.00 do 03.00 sata, a cena je  179 evra. Deca plaćaju polovinu cene dočeka.

 

Novogodišnji maraton

Ako i poslednjeg dana stare godine ne želite da se odreknete sporta, prijavite se za „Novogodišnji maraton“ koji se održava na bulevaru „Ringstrasse“ i dugačak je 5,4 kilometra. Start je u 11:00 časova, a nagrade su predviđene ne samo za najbrže trkače, već i za one sa najoriginalnijom sportskom opremom.

 

Doček u hotelima

Mnogi elegantni bečki hoteli nude u svojim raskošnim salama doček Nove godine uz gala meni i muziku za ples. Cene se kreću od 120 do 400 evra. Dva hotela na brdima oko Beča, Wilchelminenberg i Kahlenberg, kao i  hotel  „Meliahotel“ na 57 spratu oblakodera, pružaju predivan pogled na osvetljeni i vatrometima začarani Beč. Sa velikog tornja u Dunavskom parku, čiji restoran na visini od nekih 160 metara  svakih 25 minuta napravi puni krug, posetioci mogu uživati u panorami Beča u „najluđoj noći“ u godini.

 

I za mamurluk ima leka

U danima praznika i veselja mnogi od nas dopustiće sebi po koju čašicu više. I kad Doček u Beču prođe i kad se narednog jutra probudite, može se desiti da vam  u glavi  bubnja, a trbuh se okreće, baš kao i soba u kojoj se nalazite. Kažu da je dobro istuširati se hladnom vodom, piti dosta tekućine, prošetati na čistom vazduhu, a ako i ovde u Beču  u  svom podrumu imate kacu sa kiselim kupusom, obavezno,  popijte i čašu dobrog starog rasola, pa će sve nevolje kao rukom biti brzo odnesene.

I novogodišnje jutro 1. januara 2020.  se tradicionalno u Beču dočekuje “mamurnim doručkom” isped gradske kuće na Rathausplatz-u (od 10 časova) – uz emitovanje novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije na velikom platnu.

Novogodišnji koncert 2020. godine emitovaće se u preko 90 zemalja širom sveta, a gledaće ga  više od 40 miliona TV gledalaca.

Direktan prenos u Austriji možete pratiti na ORF2  od  11:15 sati.   Ukupno 14 ORF kamera će emitovati brilijantne HD slike širom sveta, iz  Zlatne dvorane bečkog Musikvereina.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Pirotehnika u Beču: Zakonske odredbe i predviđene kazne

 

Prater je i zimi mesto nezaboravnog provoda

 

Muzej čokolade u Beču: Najslađi muzej na svetu

Bečka atrakcija: Vreme je za pečeno kestenje!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava