Budite bez straha: Proba alarmnih sirena u Beču!

03.10.2019

Više od 8.000 sirena u celoj Austriji i oko 180 u Beču imaće probu sistema za obaveštavanje i uzbunu, i mole se građani da ne budu u panici jer je to "samo provera".

(c) Stadt Wien

U subotu 5. oktobra 2019. godine ponovo će biti izvršena proba sistema za obaveštavanje i uzbunu, koji će označiti jak zvuk sirena.

Ovo je samo proba, pa se  građanima Beča skreće pažnja da će zvuk sirene ukazati da je u toku “samo provera” ispravnosti sistema za obaveštavanje i uzbunu, koja se uvek sprovodi u prvoj suboti oktobra.

Više od 8.000 sirena u celoj Austriji imaće probu sistema, od kojih se njih 180 nalazi u Beču.

Oglašavanje sirena i značenje

U 12:00 časova, prvo će se oglasiti sirena u trajanju od 15 sekundi koja će najaviti početak probe. Zatim će se oglasiti  jaka konstantna sirena u trajanju od 3 minuta bez prestanka, koja je signal za „upozorenje da dolazi opasnost“.
Zavijajuća sirena u trajanju od 1 minut označava alarm za stvarnu opasnost i znak za traženje skrovišta.

Takođe, ovo je i znak da ukoliko je moguće (u stvarnoj opasnosti) građani dalja uputstva poslušaju na nacionalnoj televiziji ORF i radiju.

Na kraju probe oglasiće se sirena stabilnog tona u trajanju od 1 munut, što ujedno znači da je opasnost prošla.

Dežurni telefon za reklamacije

U subotu 5.oktobra, od 11:00 do 14:00 časova biće otvoren telefonski broj (01/ 4000-7524) na kome možete prijaviti smetnje o probi sirena. Na primer, možete reklamirati da je sirena u vašem oktuženju bila preslaba ili prejaka, kao  i slične nedostatke.

 

Na kojim sve mestima u Beču su postavljene oko 180 sirena za obaveštavanje i uzbunu možete pogledati na zvaničnoj internet stranici grada Beča. 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava