Austrija: Sve manje zainteresovane dece za skijanje

30.01.2014

Po podacima bečkog školskog saveta (Wiener Stadtschulrat) u poslednje tri godine znatno se smanjio broj učenika koji imaju želju da idu na zimske izlete koji podrazumevaju, za Austrijance neprikosloveni sport, skijanje. Glavni razlozi su finansije ali i deca migranskog porekla.

U mnogim bečkim školama može se primetiti da sve manje razreda ide na takozvanu zimsku sportsku nedelju (Wintersportwoche). Zbog troškova putovanja koji iznose od 350 do 400 €, koje roditelji često ne mogu da finansiraju, sve je manje prijavljenih učenika. Sedmodnevni izlet na skijanje, u okviru školske nastave, je tradicija u Austriji već dugi niz godina , ali po podacima Bečkog školskog saveta, deca stranog porekla, često ne učestvuju u ovom projektu. Najveći problem nastaje kada se prijavi manje od 70 % učenika jednog razreda i onda  ni ostali zainteresovani đaci ne idu na skijanje.

U izveštaju koji je nedavno objavljen ističe se da učenici stranog porekla, kojima austrijska tradicija zimskih sportova nije bliska, nemaju interesovanje za odlazak na skijanje sa školom.

Već od 2008. godine se sprovede mnogi dodatni projekti, kojima se deci migranskog porekla, želi približiti zimski sportovi, a samim tim i povećati broj učesnika na školskim ski-izletima. Međutim, izgleda da nisu postignuti zadovoljavajući rezultati. Na primer, 2011. godine održan je projekat „ Dan na snegu“ (Tag im Schnee) za učitelje muslimanske veroispovesti, koji su imali izlet na jednoj od austrijskih planina da bi se upoznali sa čarima zimskih sportova i to taj osećaj preneli na svoje učenike.

 

Visoki  troškovi za skije i opremu 

Roditelji, pored plaćanja troškova za Wintersportwoche-a, takođe moraju finansirati i skijašku opremu u koju spadaju skije ili snowboard, kao i odgovarajuća skijaška odeća. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da sve finansijki podrže, oni mogu dobiti pomoć od bečke sportske službe (Wiener Sportamt MA 51) gde se mogu jeftinije iznajmiti skije, vezovi i cipele.

Nažalost finansijsko opterećenje za roditelje je i neophodna  skijaška odeća. Za ovaj problem postoji novčana pomoć države Austrije, koja iznosi od 60 do 180 evra u zavisnosti od visine mesečnih primanja roditelja. Formular za ovu vrstu finansijske pomoći pod nazivom „Schülerbeihilfen für Wintersportwochen“ možete dobiti u direkcijama škole vašeg deteta.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava