Skijanje u Austriji: Ukinuti “dani skijanja” u osnovnim školama

23.12.2014

Skijanje je nacionalni sport Austrijanaca, a austrijska skijališta su poznata po velikom broju sjajnih staza koje predstavljaju omiljenu destinaciju mnogih Evropljana.

Kratki izleti skijanja za đake prvog i drugog razreda organizuju se već dugi niz godina u bečkim osnovnim školama u okviru projekta “dani skijanja” (Schulskitage). Iako ova vrsta izleta nije predviđena zakonom za đake spomenutog uzrasta, bečki školski savet je do sada tolerisao organizaciju odlaska na sneg u vidu izleta.

Međutim, najnovija vest je da se ovi školski dani skijanja ne smeju više održavati za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola. Razlozi za ovakvu odluku su dosadašnje održavanje bez zakonske regulative i manjak finansija u bečkim porodicama.

Iako troškovi za sam izleti iznose samo 30 € po danu, veliki dodatni troškovi za ski opremu predstavljali su veliki teret za roditelje. Dosadašnji “dani skijanja” organizovani su pretežno u školama u “bogatim” delovima Beča, što je dovelo do odvajanja đaka.

Sve škole u Beču koje su do 1. decembra 2014. godine  završile prijavu za ovu vrstu izleta moći će da izrealizuju projekat i sa njima će se zvanično ukinuti dani skijanja u osnovnim školama u Beču za učenike prvog i drugog razreda. Dani skijanja po novoj regulativi održavaće se za đake od četvrtog razreda, koji su ujedno finansijski podržani od bečkog Školskog saveta.

Ovo nije prvi put da je skijanje u bečkim školama dovedeno u pitanje. Prošle godine vodila se diskusija o opstanku “nedelje skijanja” za učenike od 5. do 8. razreda. Više o ovoj temi možete pročitati u našem tekstu “Sportska tradicija i skijanje  u krizi”.

 

Veliki broj ski centara

Skijanje je u Austriji mnogo više od samog sporta. Skijanje je način života, tradicija i  nacionalni sport.

Austrijanci vole i često odlaze u svoje ski centre jer su staze prilagođene i početnicima i deci, ali i iskusnim skijašima. Kako postoji zaista veliki broj ski centara Austrija je, s 382 skijališta, zasigurno jedna od najpoželjnijih destinacija za zimske odmore.

Neka od najpoznatijih ski centara su Bad Gastein, Bad Hofgastein, Bad Kleinkirchheim, Karpun, Kittzbuhel, Mallnitz, Obergurgl, Rohroomms by Schladming, Schladming, Sölden, St. Oswald, Zell Am See.
Zimovanje u Austriji je posebno i drugačije od svih ostalih zimovanja u svetu jer je veliki broj skijaških centara  nastao upravo na mestima nekadašnjih austrijskih tradicionalnih sela, pri čemu je posebna pažnja posvećena na očuvanje autentičnog duha i stila ovih ljupkih mesta.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč: Veliki broj lokacija za sankanje i skijanje

Skijališta u blizini Beča: Provedite dan na snegu

Novo: Iz Beča još lakše vozom do Salzburga i usputnih gradova

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava