Nova atrakcija na Našmarktu: Sladoled sa crvima!

10.05.2018

U petak i subotu, 11. i 12 maja, ko je hrabar i znatiželjan ima mogućnost da, pored sladoleda sa crvima, proba i druge "poslastice" od insekata.

Na trpezama, u mnogim zemljama, bube i pauci su deo redovne ishrane. Insekti su odlična alternativa mesu, tvrde stručnjaci. Jeftini su i nije ih teško naći, a predstavljaju sjajan izvor proteina, masti i minerala! Stručnjaci ukazuju da postoje velike varijacije između njih u sastavu i hranljivim vrednostima. Razlike se javljaju u odnosu na vrste, stepen razvoja jedinke, pa čak i u odnosu na njihovu ishranu.

Koliko ljudima ova vrsta hrane deluju ukusno zavisi samo od sredine u kojoj je osoba odrasla. Tako se pauci, škorpije i razni drugi zglavkari u nekim krajevima sveta pripremaju svakodnevno, u drugim retko kao specijalitet, a negde se ne smatraju jestivim.

 

Sladoled od jagode sa karamelizovanim crvima!

Kulinarska šarolikost na bečkom Našmarktu biće obogaćena  u petak i subotu, novim specijalitetom.  “Zirp Insects” će predstaviti sladoled od insekata na svom Pop-Up kiosku sa insektima. Ova poslastica osmišljena je sa kreativnim salonom sladoleda “Schelato”.
Voćni sladoled od jagode sa karamelizovanim crvima može se probati na  događaju 11. i 12. maja 2018.,
 od 11:00 do 19:00 časova na lokaciji “Zirp Insects”- Pop Up Imbiss – Berber am Naschmarkt, Stand 341. 

Da insekti imaju dobar ukus i da se mogu pripremiti na različite načine, svi zainteresovani posetioci će imati priliku i da vide i probaju lično. Osim sladoleda od insekata, mogu se probati  i drugi specijaliteti, kao što su grickalice sa krupnim crvima, skakavcima i šljukovima.
Poznati  kuvar Sebastian Muller će spremiti različita jela u stilu Street Food hrane: pesto od crva sa divljim biljem,  skakavci  s krompirom i još brojna jela.
Povodom “Dana majki”, koji se proslavlja u nedelju 13. maja, svako ko povede mamu dobiće mali poklončić.

 

Hranljivi, puni minerala i proteina

Procenjuje se da na našoj  planeti postoji oko 2.000 različitih vrsta jestivih insekata. Brojni testovi u kojima su ispitivane količina kalorija, soli, šećera i zasićenih masti nisu pokazali neke veće razlike između insekata i “tradicionalnog” mesa. Ipak, kad su u pitanju vitamini i minerali, dokazano je da pojedini insekti imaju znatno više vitamina i minerala od piletine, i posebno govedine. Pored toga, u insektima se nalazi visok sadržaj proteina. Jestivih insekata ima mnogo, a neki od njih su: skakavci, cvrčci, bubašvabe, palmine larve, larve pčela i muva, gusenice, crvi brašnara, vilini konjici i mnogi drugi.

 

Crvi brašnara kao govedina, još i bolji

Larve bube poznate kao brašnar (Tenebrio molitor) zanimljive su za masovnu proizvodnju zbog toga što se po ukupnoj nutritivnoj vrednosti mogu uporediti sa govedinom. Reč je o endemskoj vrsti u umerenoj klimi kao što je u Evropi, koja se uveliko koristi u industriji ljubimaca i za hranjenje ptica.

Iako proizvodnja crva zahteva bezmalo iste količine energije, u atmosferu odlazi daleko manje materija koje izazivaju efekat staklene bašte, a potrebna je znatno manja površina zemlje.

 

Skakavac je bolji od šnicle!

Insekti su bogati proteinima, to se zna već dugo, ali je malo poznato da pripadnici roda pravokrilaca (skakavci, zrikavci, rovci i popci) u tome prednjače. Međutim, i među njima ima rekordera, a takvi su meksički skakavci Chapulines sa udelom proteina i do čak 77,13 odsto!

Pohovani skakavci

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava