Porođaj u Beču: Grad Beč želi manje porođaja carskim rezom

12.06.2018

U celom svetu je primetan porast porođaja carskim rezom, a ista situacija je i u Beču. Međutim, Grad Beč želi da smanji broj porođaja carskim rezom i znatno poveća broj beba koje će na svet doći prirodnim putem, spontanim porođajem.

Bečki ministar za zdravlje Peter Haker (Peter Hacker), ima za cilj da smanji broj porođaja carskim rezom u bečkim bolnicama.  On je istakao da je trend porođaja carskim rezom, kao i u celom svetu, znatno povećan i u Beču.

Porođaj carskim rezom može spasiti živote majke i deteta, ali isto tako može i ugroziti njihove živote. Po podacima Statistik Austria iz 2018. godine, skoro svako treće rođeno dete u Beču (30,4 posto) na svet je došlo carskim rezom.

Grad Beč planira da do 2015. smanji stopu porađaja carskim rezom na 25 procenata, a da se poveća broj porođaja prirodnim spontanim putem. “Bečka deklaracija o principima prirodnog porođaja” predstavljena je nedavno na simpozijumu u Beču.

“Svaka žena koja rađa svoje dete u Beču dobiće najbolju moguću negu, a deo tog programa svakako treba biti i carski rez, u situacijama kada je on neophodan. Ipak, prirodni porođaj za majku i dete često  je bolje rešenje od carskog reza, i zato će rad u bečkim bolnicama ponovo biti  fokusiran na prirodnom rođenju deteta”, rekao je bečki ministar za zdravlje, Peter Haker.

 

Smanjenje carskih rezova kroz obuku osoblja i edukaciju

Smanjenje carskih rezova u Beču  postići će se, između ostalog, obukom medicinskog osoblja u bolnicama i u privatnoj praksi, a krajnji cilj je još bolje  savetovanje i edukacija trudnica.   Informacije o trudnoći i porođaju u Beču, trudnice mogu pronaći na sajtu Geburtsinfo.wien.at.

Kristina Hametner, šefica Bečkog programa za žensko zdravlje je izjavila: ” Ginekolozi i babice moraju jasno dati ženama do znanja i ohrabriti ih da je porođaj jedan zdrav, prirodan proces i da se rizici javljaju samo u izuzetnim slučajevima”.

Da li ste sigurni da želite roditi carskim rezom?

Sve više žena se odlučuje za carski rez bez da za to postoje medicinske indikacije. Postavlja se pitanje da li su one potpuno informirane o svemu što carski rez donosi.  Koliko je realna želja da se izbegne bol na prirodnom porođaju, ako znaju da ih posle carskog reza čeka poprilično bolan oporavak o kojem im možda niko ne govori, a same se nisu dovoljno informisale.

Rizici za majku

Rizik da će majka umreti posle carskog reza je četiri puta veći nego kod vaginalnog porođaja, bez obzira na majčino zdravlje. Od 20%  do 40% žena imaju post-operativne komplikacije. Najčešće su infekcija materice, rane ili urinalna infekcija, a svaka deseta žena ima hirurški razdor (puknuće) materice. Rizik postporođajne depresija posle hitnog carskog reza je šest puta veći, a razlog tome može biti posledica ranog odvajanja mame i bebe.

Takođe posle carskog reza žene su manje zadovoljne svojim iskustvom porođaja, manje su sigurne u odnošenju prema bebi i umornije su čak i  četiri godine kasnije.

 

Rizici za bebu

Bebe rođene carskim rezom propuštaju aktiviranje organa i hormonskog sastava koji se pokreću kad krenu trudovi, uključujući štitnu i nadbubrežnu žlezdu, bubrege, pluća, creva i imunološki sastav. Povećan rizik od problema s disanjem kod beba je česta komplikacija i oko 1,6 posto beba treba respirator zbog ozbiljnih  disajnih problema, u odnosu na 0,3 posto kod vaginalnih poroda. Jedan do čestih situacija prilikom carskog reza je hirurška rana slučajnim rezom bebe prilikom operacije.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Porođaj u Beču: Servis za jednostavnu prijavu porođaja onlajn ili telefonom

 

Povećana novčana pomoć za negu drugog lica

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava