Bašta u Beču: Mogućnost sopstvene parcele u Beču

03.09.2019

Bašta je idealna zdrava zanimacija koju Bečlije vole, a projekat Grada Beča pruža mogućnost da izanajmite svoju parcelu gde možete gajiti svoje povrće.

© MA 49/Lammerhuber

Jedan od glavnih razloga što Bečlije vole da provode vreme u prirodi i bašti je jer smatraju da je to znatno bolje mesto za odmor od vremena provedenog u dnevnoj sobi ili na terasi.

Svest o zdravoj ishrani je takođe prisutan jer sopstvena bašta znači da mogu d proizvode organsko povrće ili bilje bez pesticida.

Grad Beč daje mogućnost da stanovnici Beča imaju sopstvenu malu oazu za uzgajanje voća, povrća i bilja.

(c) pixaby

Bečko šumarsko-poljoprivredno preduzeće (MA 49) svake godine iznajmuje parcele u 22. bečkom okrugu, veličine od 40 ili 80 kvadratnih metara.

Naime, službenici ovog magistrata sade brojne vrste povrća, a iznajmljuju parcele odnosno hobi vrtlari, preuzimaju odgovornost za svoju parcelu i gaje svoje povrće od početka sezone u maju do kraja oktobra kada ih naravno mogu brati i pojesti.

Povrće koje se sadi na eko parcelama je na primer šargarepa, grašak, zelena salata, kupus, paradajz i još mnogi drugi.

Pošto se bliži  kraj sezone, ove bašte se vraćaju u vlasništvo MA 49 i  spremaju se za sledeću sezonu, kada će ponovo biti iznajmljene zainteresovani vrtlarima.

Ukoliko želite da u narednoj 2020. godini imate svoju baštu, prijava počinje od 18. novembra 2019. godine.

Kontakt telefon nadležne službe je + 43 1 712 24 99 ili  lb@ma49.wien.gv.at (MA 49 – Forstamt und Landwirtschaftsbetrieb, Vordere Zollamtsstraße 11, 1030 Wien)

Troškovi za iznajmivanje takozvane “eko parcele” (Ökoparzelle) iznose 85 evra za parcelu veličine od 40 kvadratnih metara, a 170 evra parcelu veličine od 80 m2.

U cenu je uključeno priprema, sađenje i pospremanje bašte od strane MA 49, zalivanje dva puta u toku nedelje i spremljeni tank sa vodom radi dodatnog zalivanja povrća, koje treba da obavi osoba koja iznajmuje parcelu.

Sve bašte se nalaze na arealu Bio-Zentrum Lobau (Esslinger Hauptstraße 134, 1220 Wien).

Osim toga, Bečlije, koji žele, mogu da se bave baštovanstvom na javnim površinama u gradu, u posebnim mobilne lejama, da zasade i gaje svoje biljke, a gde je to moguće, potrebno je da se informišu u opštini u kojoj stanuju. Najbolje je birati mesta za baštovanstvo u blizini mesta stanovanja, kako bi leti zalivanje bilo olakšano.

Mobilne leje omogućavaju građanima Beča, ne samo da se posvete baštovanstvu, već i da pomognu upoznavanju i zbližavanju komšija. Projekat je pokrenut 2011. godine, a male baštenske oaze ulepšavaju okolinu u kojoj ljudi žive i stanuju.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Zelene stanice u Beču: Pilot projekt za bolju mikroklimu u gradu

Polen ambrozije i aplikacija Ragweed Finder koja pomaže svima

Beč pun zelenila: Više od polovine grada zauzimaju zelene površine

Gradska bašta Šenbrun: Bašta raznolikosti u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava