Šon Koneri: Prvi filmski Džejms Bond proslavio 90. rođendan

25.08.2020

Šon Koneri je rođen u siromašnoj četvrti u Edinburgu i radio je razne teške poslove. A onda mu se desila holivudska životna priča.

(c) Printscreen You Tube

Ser Tomas Šon Koneri, škotski filmski i pozorišni glumac, najpoznatiji kao prvi, ali i najbolji filmski Džejms Bond, rođen je 25. avgusta 1930. godine.

Šon Koneri je rođen u siromašnoj četvrti u Edinburgu. Izbačen je iz škole u 15. godini, pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, a po napuštanju vojske posvetio se bodi bildingu, pa je povremeno dobijao priliku da reklamira kupaće gaćice.

Pored toga, radio je i kao fizički radnik, zidar, spasilac na plaži, model na Akademiji likovnih umetnosti. Sa 20 godina predstavljao je Škotsku na takmičenju za „Mister Univerzuma“ i osvojio treće mesto.

 

Holivudska priča Šona Konerija

Debituje u pozorištu u Londonu već 1951. godine, a tri godine kasnije stiže i na televiziju. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. godine u filmu Another Time, Another Place u kome mu je partnerka bila Lana Tarner.

I pored više zapaženih uloga, Šon Koneri je bio relativno nepoznat sve dok nije izabran za ulogu tajnog agenta Džejmsa Bonda, u seriji filmova zasnovanih na romanima Ijana Fleminga. Odabrali su ga čitaoci dnevnog lista Dejli ekspres, a ne kako kaže legenda da su ga producenti slučajno spazili kroz prozor dok je koračao „poput pantera“ i odmah zarobili. Fleming se, kažu, i rukama i nogama borio da on ne dobije glavnu ulogu.

 

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je Dr. No (1962.), a zatim su usledili filmovi: Iz Rusije s ljubavlju (1963.), Goldfinger (1964.), Operacija Grom (1965.), Samo dvaput se živi (1967.) i Dijamanti su večni (1971.) Godine 1981. vratio se ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nikad ne reci nikad, i više nikad nije bio slavni agent.

Očigledno da je Šon Koneri imao stila i harizme potrebne za ulogu Bonda, međutim, ono što ser Koneri nije imao je bila kosa. Legendarni glumac je počeo da gubi kosu još kao dvadesetogodišnjak i već od prvog filma iz serijala o Bondu je morao da nosi periku.

 

 

Uloga irskog policajca Malonea u filmu Nedodirljivi (1987) doneće mu Oskara i Zlatni globus, a uloga oca poznatog arheologa u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod (1989) samo nominaciju za pomenute nagrade. Godine 2000. je dobio titulu viteza, a priznanje za životno delo dodeljeno mu je 2006. godine. Ser Koneri se okušao i kao producent.

Magazin Pipl ga je 1995. godine proglasio za najseksipilnijeg živog muškarca na planeti, na šta je Koneri uzvratio rečima: „Xvala bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac“. Već naredne godine, časopis Empajer ga je smestio na sedmo mesto najprivlačnijih filmskih zvezda svih vremena. Ispred njega su od muškaraca bili samo Džoni Dep i Robert Redford.

Ženio se dva puta – prvi put sa Dajanom Silentom, sa kojom ima sina Džejsona koji je takođe glumac, a drugi sa slikarkom Mišel Rokenburn sa kojom je još uvek u braku. Šon Koneri se povukao sa filma u aprilu 2011. godine.

Danas mirno živi na tri adrese: u Španiji, na Bahamima i u Los Anđelesu. Druži se sa svojim unucima i zajedno sa njima gleda filmove o Džejmsu Bondu. Igra golf, rado pije martini, mada mu je draži škotski viski. Bliski prijatelji tvrde da je pomalo hipohondar.

Javno se zarekao da će se u rodnu Škotsku vratiti onog dana kada bude nezavisna, za šta se on zdušno zalaže kao član Nacionalne partije Škotske i jedan od njenih glavnih finansijera.

Izvor RTS

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava