Danijela Štajnfeld: Pokreće se istraga o SILOVANJU srpske glumice

25.08.2020

Danijela Štajnfeld, kao talentovana glumica, imala je uloge u nekoliko značajnih filmskih i serijskih projekata, a onda je prekinula svoju uspešnu karijeru.

(c) Printscreen You Tube

Glumica Danijela Štajnfeld je otkrila da je silovana i da iza toga stoji “moćnik iz filmske industrije” u svom dokumentarnom filmu “Zaceli me”, koji je premijerno prikazan nedavno na festivalu u Sarajevu. Navela je da se sve dogodilo pre četiri i po godine, nakon čega je napustila Srbiju i odselila se u Ameriku. Identitet silovatelja nije otkrila.

(c) Printscreen You Tube

Priznanjem da je silovana Danijela Štajnfeld je potresla javnost u regionu, a na njeno priznanje nije ostalo imuno ni srpsko tužilaštvo. Naime, po današnjim naslovima u srpskim medijima nadležno tužilaštvo formiraće predmet i pokrenuti istragu o silovanju glumice.

Mada mediji juče nisu zvanično dobili odgovore od tužilaštva, nezvanično se saznaje da je tvrdnja glumice i sve što se pojavilo u medijima i njenom filmu sasvim dovoljno da tužilaštvo postupi i po službenoj dužnosti zatraži prikupljanje potrebnih informacija.

U jednom delu filma Danijela je tajno snimila razgovor sa moćnikom koji ju je silovao i to bi mogao da bude krunski dokaz ako dođe do suđenja.

Nakon što Danijela pita nepoznatog muškarca seća li se da je plakala i da nije želela ostati nasamo s njim, da se oseća ugroženo, da je govorila “ne”, ovaj joj odgovara:

– Mogu da razumem, ali to je velika greška! Moje iskazivanje nežnosti nije izraz nepoštovanja, to je tvoje dostignuće! To je za čast, a ne za osećaj ugroženosti. Iskreno ti govorim. Kao da bih stavio ku*ac u neku koju ne poštujem? Da ponižavam, da potcenjujem? Naprotiv, to radim sa osobom koja zaslužuje moju naklonost! Imaš li ti pojma ko sam ja – pita je silovatelj na kraju.

Glumica je u svom gostovanju za TV Sarajevo rekla kako je njena ideja bila da napravi film o posledicama seksualnog zlostavljanja iz obe perspektive, žrtve, ali i onih ljudi koji su počinili zločin.

– Kada smo napravili sirovi materijal, u tom momentu sam se ohrabrila da i ja podelim deo svoje priče. “Zaceli me” je direktan poziv ili komanda društvu da podrže žrtvu silovanja. Ne možete nikoga naterati da vas zlostavlja ili siluje, volela bih sa ovim filmom da se pokaže jedan intiman portret da je ovo jedan društveni problem i da je u stvari moja poruka da je izlečenje jako jednostavno, samo bi trebalo da saslušamo žrtve – izjavila je Štajnfeldova.

Navela je i to da se nije usudila nikome da kaže ili prijavi silovanje jer se pribojavala da bi posledice po njenu bezbednost, porodicu i budućnost bile mnogo gore od samog zločina s obzirom na to da je počinilac izuzetno moćan u filmskoj industriji (to navodi na zaključak da se radi o nekom ko producira ili režira velike projekte, prim. aut.).

– Ja sam se poveravala mom laptopu i snimala male video-zapise, na koje sam čak i zaboravila – rekla je Danijela.

Gde je glumila Danijela Štajnfeld?

Danijela Štajnfeld, kao talentovana glumica, imala je uloge u nekoliko značajnih filmskih i serijskih projekata, među kojima su najznačajniji film “Ivkova slava” i serija “Vratiće se rode”.

-“Ivkova slava” (film), 2005. U ulozi Mariole. Pored nje glume Dragan Bjelogrlić, Predrag Ejdus, Milorad Mandić, Srđan Todorović, Nataša Ninković, Branimir Brstina, Bata Živojinović, Nikola Kojo
-“Ono naše što nekad bejaše” (serija), 2007. U ulozi Ikice, u glumačkoj ekipi i Predrag Ejdus, Milan Vasić, Lane Gutović, Mirjana Karanović
-“Vratiće se rode” (serija), 2008. U ulozi Emanuele. Glumac i producent Dragan Bjelogrlić, glume i Srđan Todorović, Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Ljubomir Bandović, Branimir Brstina, Branislav Lečić
-“Zauvek mlad” (serija), 2009. U ulozi Ivane. Glume i Aljoša Vuković, Ivan Bekjarev, Branka Pujić, Zorana Bećić
-“Ono kao ljubav” (serija), 2009. U ulozi Maje. Glume i Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Ljubomir Bandović, Vesna Trivalić

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava