Beč: Gradi se novi centar svih religija u Beču – „Campus der Religionen“

01.03.2019

Povodom izgradnje novog centra za religije u Beču, gradonačelnik dr. Michael Ludwig, sastao se ove nedelje sa predstavnicima brojnih verskih zajednica.

(c) PID/Jobst

Gradonačelnik Beča, dr. Michael Ludwig, sastao se ove nedelje sa predstavnicima brojnih verskih zajednica u Beču i tom prilikom su postavljene smernice za osnivanje centra verskih zajednica „Campus der Religionen“ u novoj bečkoj četvrti Seestadt Aspern.

Sastanku su prisustvovali predstavnici rimokatoličke crkve, evangelističke crkve AB i HB, grčko-istočnjačke crkve, jevrejske verske zajednice, islamske verske zajednice, austrijsko-budističke verske zajednice, novoapostolske crkve u Austriji i verske zajednice Sika.

Posle sastanka gradonačelnik Michael Ludwig i bečki kardinal Christoph Schönborn su predočili i konkretne korake u pravcu osnivanja centra.

„Kampus religija mi je zaista na srcu jer pokazuje da smo mi u Beču u stanju da pokrenemo verske zajednice da komuniciraju jedne sa drugima. A ima delova sveta u kojima se religije koriste kako bi se stvarali sukobi, pa čak i vodili ratovi. Na suprot tome, mi ćemo u Beču imati jedan kampus koji će omogućiti dijalog između različitih verskih zajednica  i pokazati  da su religije i izvan svojih granica u stanju da povuku zajedničkim snagama“, izjavio je gradonačelnik Ludwig.

„Kampus pokazuje da religije u našem gradu zaista sarađuju. I dok se drugde na religije gleda kao na problem, a ne kao na  pozitivan faktor, važno je pokazati: Postoji i drugi put. Pri tom je važna slika kampusa u otvorenom društvu: On nije tvrđava religija, u kojoj se jedna religija suprotstavlja drugoj, već mesto gde će se u saradnji sa civilnim društvom raditi za dobrobit grada i ljudi koji u njemu žive“, rekao je između ostalog kardinal Schönborn.

 

Svojevrstan projekat sa velikom simbolikom

Kampus je prvi veliki korak koji treba da pokaže svetu da saradnja religija može da pokrene pozitivne tokove u društvu. Gradonačelnik Ludwig se zahvalio svim religijama koje su do sada izrazile spremnost da učestvuju u ovom projektu i naglasio da je on i dalje otvoren i za sve druge verske zajednice koje se odluče da mu se pridruže.

 

Kampus na 10.000 kvadratnih metara

Grad Beč za ovaj projekat stavlja na raspolaganje 10.000 kvadratnih metara prostora. On neće biti isključivo centar verskih obreda i međureligijskih susreta, već i važan obrazovni centar. Tako će se ovde preseliti i Visoka crkvena pedagoška škola (KPH) sa svojih 3.500 studenata. Osim sakralnih objekata, unutar Kampusa će se napraviti i zajednički prostor.

Polaganje kamena temeljca je predviđeno za 2020. godinu, a dve godine kasnije kampus religija bi trebalo da bude i zvanično otvoren.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava