Srpski državljani: U četiri zemlje bez testova na koronu

28.05.2020

Granice se lagano otvaraju, ali još nema usaglašenih pravila kako će tačno funkcionisati putovanje iz jedne u drugu zemlju. Građani Srbije za sad mogu putovati u četiri zemlje bez negativnog rezultata testa na korona virus (PCR ).

Foto (c) pixabay

Građani Srbije u ovom trenutku bez negativnog rezultata testa na korona virus (PCR) mogu putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku, odgovorio je Udruženju novinara Srbije (UNS) Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Yuta.

„U ovom trenutku građani Srbije mogu bez PCR testova i shodno odlukama državnih organa Republike Srbije putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku, dok su granice otvorene i prema Severnoj Makedoniji“, naveo je Seničić.

Kroz Severnu Makedoniju je moguć tranzit, a Seničić pojašnjava da prema svedočenjima nekih od putnika, nisu im traženi negativni rezultati testa na korona virus za prolazak kroz ovu zemlju.

Granice ostalih zemalja Evropske unije ostaju zatvorene za većinu putnika iz Srbije do 15. juna i u ove zemlje se može putovati pod posebnim uslovima.

„Oni koji imaju radnu ili boravišnu vizu mogu putovati u zemlje EU, ali neke zemlje traže negativne rezultate PCR testa, dok je u drugima obavezan karantin“, pojašnjava Seničić. Zato je neophodno informisati se o uslovima pre polaska na put.

Očekuje se da će do 15. juna granice otvoriti većina zemalja unutar Evropske unije, a da će putovanja biti moguća među zemljama sa sličnom epidemiološkom situacijom.

 

Uslovi za ulazak u Srbiju

Objavom Izmene COVID-odluke u Službenom glasniku, 21. maja 2020. godine dozvoljen je ulazak u Srbiju – kako za državljane Srbije tako i za strane državljane – bez dozvole za ulazak od strane Radnog tela Vlade Srbije, bez COVID-testa i bez obaveze da idete 14 dana u kućnu izolaciju. Ponovo važi vizni režim kao pre krize. Ukoliko niste državljanin Evropske Unije proverite na portalu Ministarstva spoljnih poslova Srbije da li je potrebna viza za ulazak u Srbiju.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Testiranje na bečkom aerodromu Švehat

Putnici koji sleću na bečki aerodrom Švehat moraju da dokažu da su negativni na Korona virus ili da borave 14 dana u karantinu. Zbog ove uredbe se putnicima od 4. maja 2020. godine nudi brzo testiranje na CoV-19. Rezultat testa se dobija u roku od 2 do 3 sata.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava