Dijaspora u Beču je spremna za proslavu Svetog Save

22.01.2020

Proslava Svetog Save u Beču biće u znaku dece i mladih, recitacija, muzike i duhovnosti, sa brojnim priredbama u hramovima i klubovima i kulturnim manifestacijama.

Dan srpske crkvenosti, praznik dece, pismenosti i kulture, praznik Sveti Sava, u Beču će biti obeležen brojnim manifestacijama.
Na programu su recitatorske priredbe koje će se održati u hramovima i  klubovima u Beču, a srpske porodice koje slave Svetog Savu kao krsnu slavu obeležiće praznik u krugu porodice i prijatelja.
Ljubitelji balskih svečanosti mogu posetiti bal koji je posvećen Svetom Savi i koji se u Beču održava po 23. put za redom, u organizaciji Srpskog centra.
Osim liturgija i recitatorskih priredbi u svim hramovima u Beču, a poslednja u nizu brojnih manifestacija u organizaciji Eparhije austrijsko-švajcarske  je i svečana Svetosavska akademija.

Svetosavska priredba Škole srpskog jezika

Prosvjetina Škola srpskog jezika povodom proslave školske slave – Svetog Save, organizuje priredbu za koju je pripremljen poseban program, tako da  će učenici  pevati, recitovati i  proslaviti prvog srpskog prosvetitelja Svetog Savu.
Priredba će se održati u nedelju 26. januara 2020. godine od 13:00 do 14:30 časova, u prostorijama Udruženja Srba u Austriji,  na adresi Thaliastraße 87, u 16. bečkom becirku.

Ulaz je slobodan , a donacije su dobrovoljne i sa njima se pomaže rad sa decom u Školi srpskog jezika u Beču.

“Svetosavska akademija”  u prostorijama Srpskog kulturnog centra  “Stevan Mokranjac” je svake godine nezaboravan događaj za najmlađe članove ovog udruženja.  Deca uzrasta do 12 godina, recitovaće pesmice o Svetom Savi, a uprava kluba je pripremila 140 paketića i svako dete će dobiti poklone.

Ovog vikenda, u nedelju 26. januara, Kulturno sportsko društvo Bambi iz Beča tradicionalno će proslaviti svoju klupsku slavu Svetog Savu.

Sutradan, u ponedeljak, 27. januara  u prostorijama “Jugendzone 16“( Ottakringer Str. 200, 1160 Wien), Bambi organizuje i svečanu Akademiju, na kojoj će najmlađi članovi udruženja odigrati pozorišnu predstavu i recitovati na temu života Svetog Save.

I Jedinstvo, najstarije udruženje u Beču, već je sve pripremilo za veliku proslavu u klubu, posvećenu Svetom Savi,  kojoj se raduju najmlađi članovi. Oni će zajedno sa roditeljima proslaviti školsku slavu, u subotu 25. januara, na način koji dolikuje ovom velikom prazniku, igrajući narodne igre i pevajući pesme o Svetom Savi.

 

Liturgije, priredbe i svečana Akademija

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u 2. bečkom becirku u ponedeljak 27. januara održaće se Večernje, a u 17:00 časova učenici veronauke iz Beča održaće priredbu sa recitalima o Svetom Savi. Na kraju svečanosti  biće podeljeni svetosavski paketići.

U ponedeljak,  27. januara, na dan Svetoga Save, Svečanom Arhijerejskom Liturgijom u 9:30 časova, bečki saborni hram Svetog Save, u 3. bečkom bezirku, proslaviće svoju slavu, a u 17:00 časova održaće se priredba na kojoj će deca recitovati, a zatim dobiti i paketiće.

Velika svečanost u čast Svetog Save, sa početkom u 18:00 časova, očekuje vernike i u novom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, gde je nedavno održana svečanosti povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve.

Kruna proslava u čast Svetom Savi biće svečana Svetosavska Akademija koja će se održati u nedelju 2. februara 2020. godine od 17:00 do 18:30 časova, u sali Donau- VHS, na adresi Bernoullistraße 1, 1220 Wien.
Gost Akademije je poznata srpska umetnica Svetlana Bojković, a posetioce kao i svake godine očekuje bogat  duhovni i kulturni program. Ulaznice se mogu kupiti u svim hramovima u Beču.

 

Svetosavski bal

Tradicionalni  Svetosavski bal u Beču  ove godine se održava po 23. put zaredom,  u četvrtak 23. januara 2020. godine u hotelu Park Hotel Šenbrun.
Svetosavski bal je jedna od najprestižnijih manifestacija srpske zajednice u Austriji na kojoj će nastupati vrhunski umetnici, u kulturno muzičkom programu koji je osmišljen za ovu vrstu zabave.

(c) srpski centar

U programu učestvuju:

–  Orkestar „Beogradski solisti“  i dirigent Vojkan Borisavljević
– Ljubica Vraneš, mecosopran i solistkinja Beogradske opere,
– Dragoljub Bajić, operski majstor Narodnog pozorišta u Beogradu
– Slavko Banjac
– Tijana Dapčević
–  Ivana Peters
Specijalni gosti: Big Band Dejana Petrovića i  Bend Plan C.

Bal ima i humanitaran karakter, a prikupljena sredstava od prodaje ulaznica namenjena su projektu „Za dečju radost“.

Karte za 23. Svetosavski bal se mogu rezervisati i kupiti putem Internet stranice Srpskog centra u Beču. 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Dijaspora: Čuvari srpskog jezika i kulture iz Beča

Crkva i vernici u Beču svečano proslavili Božić

 

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Škola srpskog jezika u Beču: Zvanični upis đaka i početak nastave

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava