Jedinstvo iz Beča i nezaboravna Pasiljujada

06.12.2019

Jedinstvo, kulturno sportsko udruženje i najstariji klub koji okuplja Srbe u Beču, organizovalo je tradicionalnu manifestaciju pod nazivom Pasuljijada.

Najstariji klub u Beču, kulturno i sportsko udruženje „Jedinstvo“, sa sedištem u 2. bečkoj opštini, sledeće godine obeležava 50 godina postojanja. Tradicionalna manifestacija Pasuljijada, koja traje skoro koliko i klub Jedinstvo,  nedavno je održana u klupskim prostorijama i bila je dobra uvertira za brojne predstojeće priredbe.

Klub Jedinstvo je osnovan 14. novembra 1970. godine kao udruženje jugoslovenskih radnika. Klub je od samog početka bilo važno mesto okupljanja Jugoslovena, a posle raspada Jugoslavije pretežno Srba koji su živeli ili još uvek žive u Beču, ostajući i dalje otvoren i za pripadnike drugih naroda. I dok su u početnoj fazi sportske aktivnosti bile u prvom planu, vremenom je i oblast kulture dobijala sve više u značaju.

Danas u klubu Jedinstvo, pored sportskih sekcija, postoje folklorne grupe za mlađi, srednji i stariji uzrast, ali i za seniore, pozorišna grupa, hor i mnoge druge. Članovi učestvuju na brojnim manifestacijama u Beču i Austriji, ali i u inostranstvu.
U klupskim prostorijama Jedinstva se priređuju koncerti, izložbe, književne večeri i panel diskusije na brojne teme, a u poslednje vreme sve više o pitanjima vezanim za integraciju migranata.

„Pasuljijada“ je jedna od kulturno zabavnih manifestacija koja se svake jeseni organizuje u klubu Jedinstvo.

Ovogodišnja Pasuljijada imala je 26 učesnika, a tročlani žiri kojim je predsedavala Milena Lazarević imao je težak zadatak da proglasi prva tri majstora u pravljenju pasulja.
Titulu najboljeg pasulja ponela je, i naravno najbolje kuvarice, Milena Paunović, a drugo i treće mesto su zauzeli Gordana Čolaković i Ratko Radojković.

Pored takmičarske manifestacije “Pasuljijada 2019”, predstavili su se i folklorni ansambli, kao i recitatorska sekcija, čiji su najmlađi članovi Jedinstva.
Međutim, klub  Jedinstvo ima i veoma aktivnu grupu veterana, koji su ovom prilikom izveli igre iz Srbije.

Gosti manifestacije su uživali u kulturno umetničkom programu i najukusnijem pasulju u Beču, a gostima Austrijancima se veoma dopala i srpska tracionalna trpeza, a takođe i folklor i muzika.

Među zvanicama su bili i Ursula Lihteneger, predsednica 2. bečke opštine, gde Jedinstvo ima svoje  prostorije, zatim Aleksander Nikolai, sekretar Socijaldemokratske partije u istoj opštini, Luka Marković, novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču i mnogi drugi.
Po rečima Zlatka Miloradovića, dugogodišnjeg predsednika kluba Jedinstvo, sledeće godine povodom 50 godina postojanja, klub Jedinstvo će organizovati brojne manifestacije.

Galerija fotografija KUD Jedinstvo – Pasuljijada 2019

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

IDEA PRO: Dokumentarni film o bečkom klubu „Jedinstvo“

Jedinstvo: Folklorna priredba za Srbe u 2. bečkoj opštini

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava