Srpski novogodišnji koncertu u Beču: Ovacije za Prosvjetinu “mladost i veštinu”

15.01.2016

Peti jubilarni Srpski novogodišnji koncert u Beču, u organizaciji SPKD Prosvjeta, održan je uz izvrstan umetnički program i veliki broj publike i počasnih gostiju. Moto ovogodišnjeg koncerta bio je: "Mladost i veština", što inače Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, ima na pretek.

Srpski novogodišnji koncert u Beču je otvorio Mali hor Prosvjete pod vodstvom Vere Simić i Jelene Krstić, koji je, bez obzira što ima veoma mlade članove, bio na visini zadatka.
U prvom delu programa su učestvovali mladi i talentovani srpski umetnici – Milica Zulus na violini, violončelista Miloš Štosjek, Nina Đorđević na harmonici, gudački kvartet Maniola, kao i gošća, violistkinja Darja List.
Aplauzi su se smenjivali sa atraktivnim nastupima, a posle pauze je nastupila zvezda večeri, jedna od najpoznatijih srpskih pijanistkinja u Austriji, sjajna Nataša Veljković, koja je i osmislila celovečernji program ovogodišnjeg koncerta.
Publika je njeno pojavljivanje i izvođenje pozdravila ovacijama, koje su se nastavile kada je specijalna gošća iz Srbije, sopranistkinja Ljiljana Lišković nadahnuto izvela svoj deo programa. Koncert je efektno završen nastupom dua “Arkord”, koji čine violončelistkinja Ana Topalović i Nikola Đorđević na harmonici.
Pokrovitelj ovogodišnjeg koncerta, NJegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski Gospodin Andrej toplim rečima se obratio prisutnima i Istakao je da je očuvanje tradicija i zajedničkih kulturnih vrednosti važno za međusobno poštovanje i suživot.
Ispred vlade i institucija grada Beča goste je pozdravio poslanik Markus Gremel, uz mnogo pohvala za međusobnu saradnju, rad Prosvjete i uvođenje novogodišnjeg koncerta kao lepe tradicije u kulturni život grada Beča.
Među počasnim gostima su bili ambasador Srbije Pero Janković, ambasadorka Crne Gore Slavica Milačić, ambasador BiH Tomislav Leko, predstavnice ambasade Hrvatske Zdenka Veber i Tatjana Mrvoš, Danijela Pijunović iz Predstavništva Republike Srpske u Austriji, vojni ataše Srbije pukovnik Goran Jeremić, vojni ataše Crne Gore general-potpukovnik Ljubiša Jokić, vojni ataše BiH pukovnik Slobodan Tanasilović, vojni savetnik Misije Srbije pri OEBS-u pukovnik Predrag Kraljević, kao i vojni ataše Ruske Federacije pukovnik Sergej Travnikov, koji inače odlično govori srpski jezik.
Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković zahvalio je svima koji su pomogli da ovaj, jubilarni koncert, kao i prethodni, bude na visokom nivou.
Prihod sa ovogodišnjeg Srpskog novogodišnjeg koncerta u Beču, Prosvjeta će priložiti za obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu.
„Ponosan sam što smo uspeli da organizujemo ovako uspešan koncert i odlučili da sav prihod priložimo crkvi i nadam se da će naš primer slediti i ostali.” – rekao je Mijalković.
Program su vodili članovi Prosvjete Katarina Nešović i Boris Šešlija.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava