Beč dobija pametne i pristupačne stanice javnog prevoza

11.01.2021

U Beču je razvijena nova vrsta tramvajskih i autobuskih stanica koje putnicima pružaju mnoštvo korisnih informacija o javnom prevozu.

Foto © Wiener Linien

Osim što brojnim projektima nastoji da podstakne održiv razvoj javnog prevoza i time doprinese i očuvanju okoliša, bečko gradsko preduzeće za javni prevoz „Wiener Linien“ veliki značaj  pridaje digitalizaciji i pristupačnosti svojih usluga. Stoga je u austrijskoj prestolnici razvijena nova vrsta tramvajskih i autobuskih stajališta koja putnicima pruža mnoštvo korisnih informacija.
Nove tramvajske i autobuske stanice putnicima nude obaveštenja o dolascima prevoznog sredstva u stvarnom vremenu i brojne druge korisne informacije, a prilagođena su i za slepe i slabovidne osobe.

Kako bi informacije bile preglednije i dostupnije, sve se nalazi na jednom stubu. Uz informativni panel koji u stvarnom vremenu obaveštava putnike o dolascima prevoznog sredstva na istom mestu može se pronaći i interaktivan ekran, takozvani e-papir. Putnici na njemu mogu proveriti kad dolazi sledeći tramvaj ili autobus u stvarnom vremenu. Takođe mogu pronaći mrežu svih linija i mogućnosti presedanja, red vožnje, kao i druge korisne informacije: kupovina voznih karata, smetnjama u javnom gradskom prevozu i slično. Sve informacije dostupne su na nemačkom i engleskom jeziku.

Prilikom razvoja ovog projekta “Wiener Linien“ usko je sarađivalo s udruženjima za osobe s invaliditetom kako bi tramvajske i autobuske stanice u Beču postale što pristupačnije za sve. Interaktivni informativne table imaju i način rada za slepe i slabovidne osobe koje mogu aktivirati tako što dugme na dnu drže pritisnuto najmanje tri sekunde. Nakon toga informacije se prikazuju sa velikim bielim slovima na crnoj pozadini uz zvučni zapis teksta.

Osim toga, stajališta imaju prepoznatljiv dizajn i jedinstven izgled, a zbog svetla na vrhu stuba lako ih je uočiti čak i noću.Oni su  crvene boje jer slabovidne osobe lakše uočavaju tu boju, dok beli rubovi povećavaju kontrast, a samim timei uočljivost.

Do sada je u Beču postavljeno oko 30 ovakvih stajališta, a u narednim  godinama će ova nova i pristupačnija vrsta tramvajskih i autobuskih stanica postupno zameniti sve postojeće.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava