Super-brzi internet u Beču do 2020. godine

02.02.2015

Do 2020. godine bi u Beču trebalo da se stvore tehnički uslovi za kretanje po internetu brzinom od 100 megabita u sekundi. Do tada bi sva domaćinstva u gradu trebalo da dobiju pristup brzom internetu širokog opsega. 400 novih WLAN-punktova.

Već sada 96% domaćinstava u Beču ima mogućnost surfovanja Internetom brzinom između 16 i 25 Mbit/s. Trenutno se radi na strategiji povećanja brzine i već od 2018. bi u gusto naseljenim delovima, a to znači u 70% svih domaćinstava, ta brzina trebalo da se poveća na 100 megabita, da bi onda do 2020. godine sva domaćinstva bila priključena na taj širokopojasni pristup internetu.
„Kad se govori o infrastrukturi, onda se obično misli na puteve i saobraćaj, ali izgradnja širokopojasnog pristupa internetu je barem od isto tako velikog značaja, ako ne i većeg“, naglašava gradska ministarka za privredu, Renate Brauner. Jer, od toga profitira i tržište rada: Jedna milijarda evra, investirana u infrastrukturu širokog opsega pristupu interneta, znači otvaranje 42.800 novih radnim mesta, pojašnjava Brauner. Jedno poređenje: Jedna milijarda evra investirana u javni saobraćaj donosi samo oko 16.000 radnih mesta.

Velika potražnja za onlajn servisom grada Beča

I dok se postavljaju kablovi za brži internet, grad Beč jača svoju strategiju na planu informisanja i komunikacija. Cilj je da se poboljša servis pružanja usluga grada putem interneta, tzv. E-Government-Service, kao što su, na primer, prijavljivanje i odjavljivanje pasoša ili podnošenje zahteva za nalepnicu za parkiranje u svom becirku, objašnjava nadležna gradska ministarka Sandra Frauenberger.
Mnoge Bečlije već sada koriste ove usluge putem interneta. Tako je recimo u prvoj polovini 2014. godine 68% pasa prijavljeno putem interneta, 48% građana Beča su se onlajn prijavili da žele opštinski stan, a 44% termina za venčanje je rezervisanom klikom na taster miša.
To u proseku znači uštedu u vremenu od 30 minuta do 2 sata. Cilj je da se ubuduće ne samo još više koriste razne aplikacije za pametne telefone, već i da se pojednostavi onlajn komunikacija sa opštinskim organima, recimo putem personalizovanih saveta.

Beč planira i do 400 novih punktova za besplatan pristup internetu

Beč trenutno radi na povećanju broja mesta u gradu za besplatan pristup internetu (WLAN). U naredne dve godine bi, uz postojećih 60, na javnim mestima trebalo da bude instalirano 600 novih punktova za besplatno serfovanje po internetu. Oni bi trebalo da budu ravnomerno raspoređeni na sve bečke okruge.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava