Beč: Ilegalna prodaja kućnih ljubimaca na Internetu

11.12.2014

Bečka ministarka za zaštitu životinja, Ulli Sima, koja se već godinama zalaže protiv ilegalne prodaje kućnih ljubimaca, poručuje građanima Austrije da ne kupuju životinje kao božićne poklone putem Interneta. Privatnim osobama je izričito zabranjeno da prodaju životinje na ovaj način.

Austrijsku javnost je ovih dana potresla vest o četiri mala kučeta koji su putem Interneta bili ponuđeni na prodaju. Posle zakazanog termina, lažni kupci su se susreli u jednoj bečkoj garaži sa prodavcem koji je male kučiće držao u gepeku automobila. Mladunci su bili prerano odvojeni od majke i potpuno neuhranjeni, a nije obavljena ni obavezna vakcinacija protiv bolesti koje mogu biti opasne i za ljude.

Bečka ministarka za zaštitu životinja, Ulli Sima naglasila je da prilikom ovog načina ilegalne prodaje, životinje dožive veoma loš tretman, a neke čak i ne prežive.
“Neshvatljivo je koliko se illegalnih oglasa za prodaju kućnih ljubimaca nalaze na Internetu. Zakonom je zabranjeno prodavati životinje putem Interneta ili na ulici” – podsetila je Ulli Sima.

Ilegalni prodavci životinja, koji često nisu iz Austrije, nude veoma niske cene, što je mnogim građanima primamljivo. Međutim, troškovi se u stratu uvećavaju , jer većina životinja nije vakcinisana protiv bolesti koje mogu biti opasne i za ljude. Osim toga, životinje se često transportuju i borave u nehumanim uslovima i mnoge ne prežive put do budućeg vlasnika.

“Oni koji kupuju životinje putem Interneta, podržavaju nasilje nad životinjama”, zaključila je ministarka Sima.

Grad Beč se veoma zalaže za podizanje svesti kod svojih stanovnika o posledicama ilegalne trgovine životinjama. Tim povodom napravljen je kratak video film kojim se skreće pažnja na rizike i opasnosti pri kupovinu kućnih ljubimaca putem Interneta. Vlasti grada Beča apeluju na sve ljubitelje životinja da ih ne kupuju na illegalan način. Ukoliko imaju saznanja o ovakvim slučajevima ,da ih prijave na broj telefona 01/4000-8060.

Legalna kupovina kućnih ljubimaca

Ukoliko želite kućnog ljubimca i odlučili ste se na kupovinu legalni prodavci u Austriji su registrovani odgajivači i specijalne prodavnice za kućne ljubimce. Više informacija i savete pročitajte na zvaničnom sajtu grada Beča.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava