Kurs za mršavljenje i zdravu ishranu za decu u Beču

31.07.2019

Gojazna deca uzrasta od 6 do 14 godina, u Beču imaju priliku da regulišu telesnu težinu ali i da steknu nove navike u ishrani, na kursu "Enorm in Form".

(c) pixabay

Četvrtina dece u osnovnim školama u Beču ima višak kilograma, i brojka stalno raste, izjavila je za ORF, Nina Kienreich, rukovodilac projekta “Enorm in Form”, koji sprovodi Bečko zdravstveno osiguranje (Wiener Gebietskrankenkasse-WGKK).

Kao glavne razloge za porast broja gojazne dece u Beču su pogrešna ishrana i manjak fizičkih akrivnosti.

“Najčešće greške u ishrani su s jedne strane veličina porcije, to jest, deca pojedu obroke za odrasle, a onda dotatno imaju užinu između obroka”, naglašava Nina Kienreich.

Međutim i stres igra veliku ulogu, na primer, nejasne porodične veze ili nedostatak pažnje roditelja.

(c) shutterstock

Vodeći faktori rizika za gojaznost dece su prekomerena konzumacija visokokalorične hrane, zasićenih masti, trans masnih kiselina, šećera i soli, mali unos  voća, povrća i integralnih žitarica. U Evropi,  svako treće dete u dobi od 6 do 9 godina je gojazno.

Poslednjih šest godina Bečki fond zdravstvenog osiguranja (WGKK) roditeljima i deci nudi program “Enorm in Form” za decu od 10 do 14 godina.

Zbog velikog  interesovanja roditelja, program za mršavljenje “Enorm in Form” je produžen. Međutim, ovde nije poenta da gojazna deca što brže izgube višak kilograma. Osnovni cilj projekta je da se na dugoročnom planu izmeni  životni stil kod dece,  posebno u ishrani”, kaže Claudia Vojnarovski, vođa medicinskog dela programa i dodaje “Zbog toga se roditelji intenzivno uključuju u program.”

 

Početak programa od jeseni 2019. i za mlađu decu

Od septembra program “Enorm in Form” će biti dostupan i za decu koja imaju prekomerenu težinu, uzrasta od 6 do 9 godina. Uslov za učešće je da su deca osiguranici  WGKK Bečkog zdravstvenog osiguranja i poseduju specifičan indeks telesne mase. Program traje pet meseci i počinje medicinskim i psihološkim uvodnim pregledom i ličnim dijagnostičkim razgovorom. U slučaju da je potrebna psihoterapijska podrška to će se izvesti na Univerzitetu Sigmund Freud.

(c) pixabay

Program je podeljen na više modula. Svaki modul se sastoji od dva 45-minutna treninga u grupi,  gde je reč o ishrani i psihosocijalnim pitanjima. Roditelji su intenzivno uključeni, jer upravo oni trebaju da pokažu zdravo ponašanje i da preovladavaju nad detetom, ali su roditelji i deca odvojeni u toku programa, odnosno u posebnim su grupama.

Na svakom treningu se posebno meri telesni sastav dece. Paralelno sa tim, deca moraju da prođu ceo trening. Svi pregledi, dijagnostika i savetovališta su besplatni tj. komletne troškove pokriva WGKK, a dodatne sportske aktivnosti i treninzi se plaćaju jednom 75 evra, po semestru . Početak programa je 17. septembra, a upis je moguć u svakom trenutku do početka kursa.

Pehari i diplome za pobednike

Nedavno je jedna veća grupa dece, zajedno sa roditeljima, proslavila uspešan završetak  letnjeg semestralnog kursa “Enorm in Form”, na zabavi u sportskom centru Spenadlwiese na Prateru. Austrijska atletičarka Beate Schrott bila je jedan od učesnika i motivisala je decu da nastave program i posle kursa, a za postignute rezultate dodeljivala im trofeje i sertifikate. Poruka je jasna, na kraju programa sva su deca pobedila.

Detaljne informacije o projektu možete dobiti putem broja telefona Hotline: +43 1 601 22-3838 (ponedeljak – četvrtak od 13.00 do 14.30 h ) ili putem E- maila enorminform@wgkk.at 

Zvanična internet stranica projekta “Enorm in Form” (WGKK).

Ovo nije jedini projekat u Beču koji se odnosi na pravilnu ishranu u najranijoj dobi. Seminar „Pravilno jesti od samog početka“u organizaciji austrijskog Ministarstva zdravlja, Wiener Gebietskrankenkasse (WGKK)  i Grada Beča, ima za cilj da majkama, kao i njihovim najbližima, približi i objasni pravilnu ishranu za njihove bebe.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

BEČKE ŠKOLE I VRTIĆI: Deca jedu BIO užinu i ručak

Bečki bazeni nude kurseve plivanja za decu i omladinu

Kako smanjiti bacanje hrane: Ušteda hrane, od smeća do menija

Prodavnice za socijalno ugrožene u Beču

Sport i kultura u Beču: Besplatne ponude za finansijski ugrožene osobe

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava