Vrtići u Beču doprinose balansu poslovnog i privatnog života

16.07.2019

Vrtići u Beču su po najnovijoj statistici, u poređenju sa ostalim delovima Austrije, najbolji u svim segmentima.

(c) pixabay

Beč poseduje raznoliku ponudu obrazovnih sadržaja za najmlađe koji spadaju među najbolje u Austriji, a različite servisne službe nude podršku roditeljima.

Pošto mnogi moraju da rade i brinu o porodici, tema zbrinjavanje dece stoji u prvom planu. Različite mere kao što je besplatni vrtić, doprinosi tome da sva deca u Beču imaju jednake šanse za dalje obrazovanje.

U toku školske 2018./2019. godine u Beču se obrazovalo preko 100.000 dece. Nešto više od trećine je pohađalo državne vaspitno-obrazovne ustanove. Aktuelna statistika je pokazala da su vrtići u Beču u svim segmentima najbolji u poređenju sa ostalim delovima Austrije.

Vrtići u Beču predvode u pogledu najdužeg radnog vremena, najmanje dana u kojima su zatvoreni, kao i najviše zaposlenih muškaraca kao  osoblje vrtića. To znači da su vrtići u proseku otvoreni preko 47 sedmica godišnje i da rade više od 9 sati dnevno.

Za roditelje ovo predstavlja preduslov za dobru organizaciju privatnog i poslovnog života. Vrtići u Beču su zatvoreni  samo 7 dana u godini, a na listi iza njih su  vrtići glavnog grada Štajerske, Gracu,  koji ne rade 21 dan. Tirol je na poslednjem mestu sa 34 neradna dana.

Kvalitet vrtića u Beču se može videti i u porastu broja polaznika tj. dece ispod tri godine starosti. Naime, broj dece do tri godine starosti je u bečkim vrtićima od 2009. godine porastao za čitavih 17,2 odsto.

 

Prijava za bečke vrtiće

Godina vrtića počinje u septembru. Svako dete u Beču koje u vrtić polazi na jesen 2020. godine, prvo treba  da dobije broj u registru gradskih obdaništa koji vodi MA 10.

U glavnom gradu Austrije od 1. novembra  do 31. dezembra 2019.  godine traje zvanični rok za upis mališana u bečka obdaništa za 2019/20. godinu .

Upis u vrtić u Beču počinje skoro 2 meseca pred početak sledeće kalendarske godine kako bi se i obdaništa i roditelji što bolje organizovali.

Ovaj preuranjeni upis mališana u vrtiće je uveden kako bi roditelji na vreme i bez stresa obezbedili svom detetu mesto u željenoj ustanovi. Upis se odnosi na mesta u vrtiću za najmlađe (Krippe), kao i za decu starijeg uzrasta (Kindergarten). Da li je dete dobilo mesto u vrtiću, roditelji će saznati u februaru 2020. godine.

Roditelji koji  zakasne da se prijave u ovom periodu, mogu se to učiniti tokom cele godine, ali je tada ponuda slobodnih mesta u bečkim obdaništima znatno ograničena.

 

 Pedagog u dečijim vrtićima ili asistent

Grad Beč raspolaže, kao jedina austrijska pokrajina, svojom vlastitom obrazovnom institucijom za elementarnu pedagogiju i na taj način u značajnoj meri doprinosi  obezbeđivanju dovoljnog broja kvalifikovanih pedagoga za bečke dečije vrtiće.

Nakon što je uvedena obaveza da deca u predškolskom uzrastu moraju da posećuju neki od dečijih vrtića i to besplatno, Grad Beč je prilagodio i proširio ponudu u gradskim institucijama koje obrazuju kadrove za te potrebe.

Tako je, recimo sa koledžom „CHANGE“ na institutu BAfEP21 (Bildungseinrichtung für Elementarpädagogik)  i Školom za asistente vaspitača i vaspitačica, proširena ponuda za obrazovanje odraslih sa završenom maturom.

 

 

Osobe sa oštećenim sluhom  kao vaspitači u vrtićima

Gluve i nagluve osobe često su isključene iz brojnih profesija, ali ne i u Beču. U glavnom gradu Austrije osmišljen je koncept kako bi se otvorila nova zanimanja i sa tim ciljem se  šest gluvih osoba školovalo za posao vaspitača u obdaništu.

Ovi pedagozi-asistenti završili su trogodišnje školovanje i počinju da rade sa gluvom i nagluvom decom u gradskim vrtićima. Od novih pedagoga profitiraće ne samo deca sa oštećenim sluhom, već i ona deca koja nemaju problema sa sluhom.

Školovanje je omogućeno zahvaljujući inicijativi školskog instituta „Equalizent“ i podršci Ministarstva za socijalna pitanja kao i Službi za zapošljavanje.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

BEČKE ŠKOLE I VRTIĆI: Deca jedu BIO užinu i ručak

Vakcina protiv malih boginja u Austriji je besplatna za decu i odrasle

5 godina od uvođenja besplatnog vrtića u Beču

Beč: Više mesta u vrtićima jer je sve više najmlađih sugrađana

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava