Migranti u Beču: Svaki četvrti Bečlija je stranac

23.01.2014

Po podacima agencije Statistik Austria iz 2013. godine, u Beču živi više od 1,7 miliona ljudi, što čini porast od 9% u odnosu na pre 10 godina. Broj stanovnika sa migranskim poreklom iznosi 23% svih Bečlija.

Austrija je oduvek bila, i ostala, zemlja migracije u koju su se doseljavali migranti iz brojnih zemalja i razloga. U periodu od 2003. do 2013. godine broj stanovištva je porastao za 4,3%, a u isto vreme i broj stranih državljana od 9,2 na 11,9%. Migranti se najviše doseljavaju u urbane sredine, najčešće u većim gradovima. Broj migranata u glavnom gradu Austrije je porastao sa 6% na trenutnih 23%. Najveći broj „novih Bečlija“ u 2013. godini je došao iz Nemačke (5.285) i Poljske (4.632). Razlozi za poslednji talas doseljavanja su proširenje Evropske Unije kao i ukidanje viza za neke od evropskih država.

 

Beč bez stranaca: Šta bi bilo kad bi stranci napustili Beč

Dokumentarni film „Beč- Grad bez emigracije“ (2013), Münire Inam, novinarke austrijske državne televizije ORF , govori o haotičnom scenariju koji bi nastao u Beču ukoliko bi ga napustile sve pridošlice i migranti. Posledice takvog scenarija su veoma jasno prikazane u filmu, a Beč je postao grad duhova sa napuštenim kućama, starijim stanovništvom i deficitom radne snage na svim poslovima, od taksi firmi do zdravstvenih ustanova.

„Mnogi se žale na migrante i pridošlice i onda smo pomislili „Šta bi se desilo kada bi svi migranti napustili grad. To je bilo eksperimentalno razmišljanje pri kome smo zamislili šta bi to značilo za određene oblasti,  rekla je za našu emisiju, rediteljka filma Munire Inam.

“Ne znam da li su Beču potrebne pridošlice, to je pitanje za eksperte. Međutim, oni koji već žive u Beču sigurno su potrebni ovom gradu i bez njih je život nezamisliv. Oni pripadaju ovom gradu i bez njih Beč ne bi funkcionisao kao što je to slučaj i godinama unazad i sad”,  zaključila je rediteljka.

Reportaža o filmu „Beč – Grad bez emigracije“ (2013) u emisija Dijaspora uživo

Da li ste znali?
– da je 1700. godine Beč imao samo 80.000 stanovnika.
– da 1900. godine jednoj trećini Bečlija maternji jezik nije bio nemački.
– da je 1910. godine Beč imao dva miliona stanovnika (najveći broj koji je Beč ikada imao)

“Nagrada bečke raznolikosti ” za Bečlije i Bečlijke migrante

U Beču svaka četvrta osoba ima migraciono poreklo, a skoro 40 odsto malih i srednjih preduzeća pripadaju tim ljudima. Deca sa migracionom pozadinom su takođe nadprosečno zastupljena u sferi sporta. Ljudi sa migracionom pozadinom u proseku pričaju 2,9 jezika. Stoga je incijativa udruženja „Privreda za integraciju“ dobila velike pohvale i za ideju ali i organizaciju manifestacije  “Nagrada bečke raznolikosti”.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava