Svetosavski bal: Sjaj srpske kulturne baštine u Beču

26.01.2015

Ovogodišnji Svetosavski bal je, kao nijedan dosadašnji, potvrdio epitet najznačajnije srpske kulturne manifestacija u Beču, koja na najbolji način prikazuje kulturnu baštinu srpskog naroda i njegove neraskidive veze sa maticom kao i bliske veze sa austrijskom prestonicom.

U subotu veče, 24. januara 2015. godine, u hotelu „Parkhotel Schönbrunn“ u Beču, održan je osamnaesti po redu „Svetosavski bal“. Interesovanje u srpskoj zajednici u Austriji Evropi, za ovogodišnji Svetosavski bal je bilo veće nego ikada ranije.
Izvanredna lokacija, odlična organizacija Srpskog centra, u saradnji sa Zajednicom srpskih klubova, agencijom Idea Pro i medijskom kućom DijasporaTV, kao i vrsni umetnici bili su garancija da će ovaj bal biti upamćen kao možda najbolji do sada.

Ceremoniju otvaranja bala je otpočela voditeljka celovečernjeg programa, glumica Anica Dobra. Zatim su u balsku dvoranu ušli počasni gosti: izaslanica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Jasmina Mitrović Marić, ambasador Srbije u Austriji, Pero Janković, episkop austrijsko-švajcarski, gospodin Andrej, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić, u ime bečke ministarke Sandre Frauenberger poslanica u skupštini grada Beča, Anica Macka-Dojder, kao i dr. Manfred Macka, šef prezidijalne sekcije u Uredu saveznog kancelara, poslanik u skupštini grada Beča, dr. Eduard Šek, vojni izaslanik Srbije, potpukovnik Goran Jeremić, i vojni izaslanik Bosne i Hercegovine, pukovnik Slobodan Tanasilović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, mag. Mladen Filipović , predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić, šef Nacionalnog ansambla “Kolo” Vladan Životić i vlasnik dnevnih novina “Vesti” Dušan Vidaković.
Među počasnim gostima su bili i dr. Hajdar Sari iz odeljenja za kulturu grada Beča (MA 7), Fric Štrobl, predsednik Socijaldemokratskog privrednog saveza , Franciska Hejli Buc, Integracioni biro Socijaldemokratske partije, dr. Volfgang Rorbah, istoričar i publicista, kao i predstavnici ambasada i konzulata brojnih zemalja. Na balu su bili i članovi filmske ekipe „Mali Budo“.

Svečano otvatanje Svetosavskog bala i program

Predsednik Srpskog centra Milorad Mateović je u svečanoj povorci predvodio organizacioni odbor bala, koji su sačinjavali Borislav Kapetanović, Vesna i Ljubiša Dimitrijević, Velimir Agovski i Dejan Didić.
Posle paljenja slavske sveće, prisutnima se obratio episkop austrijsko-švajcarski Andrej rekavši da je srpski narod imao dugu i tešku istoriju, ali da je uspeo da sačuva svoju tradiciju i kulturu što pokazuje i Svetosavski bal koji se održava u Beču.

Pokrovitelj Svetosavskog bala je bio bečki gradonačelnik dr. Mihael Hojpl, koji, u svom pozdravnom pismu, između ostalog kaže: “Srpskim balom u Beču neguje se tradicija, koja ima svoje korene duboko u 19. veku, i dokazuje da oduvek postoji živahan odnos između Beča i Srbije.“
Nakon intoniranja Svetosavske himne goste je u ime gradonačelnika Hojpla pozdravio potpredsednik skupštine grada Beča, dr. Kurt Štircenbeher.

Po već ustaljenoj tradiciji, Svetosavski bal je otvoren izvođenjem “Srpskog kadrila”, koji je komponovao poznati austrijski kompozitor Johan Štraus mlađi, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, koji je u to vreme živeo u Beču.
Uz sjajno igračko umeće folklornog društva “Karađorđe” iz Beča , “Srpski kadril” je dobio posebnu otmenost i oživeo melodije srpskih narodnih pesama, koje je Johan Štraus koristio kao motiv kada je pisao ovo muzičko delo.
Za bečki valcer zadužena je bila plesna škola “Imerfol”, koja je na pravi način dočarala bečke balove.
U ime organizacionog odbora prisutne je pozdravio osnivač Svetosavskog bala u Beču, Milorad Mateović, zahvalivši se svim zvanicama i gostima, ne skrivajući zadovoljstvo što je ovogodišnji bal jedan od najglamuroznijih do sada. Zajedno sa Mateovićem ovogodišnji domaćin bala bio je Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, koji je goste pozdravio na nemačkom jeziku poželevši im nezaboravnu balsku noć.
Nakon tradicionalnog poziva “Neka bude bal” uz prve taktove valcera na podijumu su se našli prvi parovi, a zahvaljujući izvrsno osmišljenom programu plesalo se sve do ranih jutarnjih sati.

Posebnu čar večeri dali su i članovi kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” koji su odigrali Bojarku i Kraljevo kolo, a KUD “Stevan Mokranjac”, aktuelni prvak Evrope u folkloru, je u ponoć oduševio prisutne spletom igara iz Šumadije.
Solisti AKUD-a “Lola“ iz Beograda su “Ciganskom ljubavnom igrom” zagrejali goste za izvanrednog Ivana Bosiljčića koji je, između ostalog, otpevao i blok romskih pesama.

Balski program

Lista umetnika i izvođača koji su učestvovali na Svetosavskom balu 2015. godine je zaista impresivna: Suzana Šuvaković-Savić, Anica Dobra, Ivan Bosiljčić, Vojkan Borisavljević, Čeda Marković, Ranko Jović, Biljana Petković, Zorana Guja, orkestar „Beogradski solisti“, solisti AKUD „Lola“, a tu su iz Beča i plesna škola „Immervoll“, kao i folklorne grupe naših klubova „Branko Radičević“, “Karađorđe“ i „Stevan Mokranjac”.
Uz orkestar pod vođstvom maestra Vojkana Borisavljevića više od 500 gostiju Svetosavskog bala je uživalo u pesmi i igri i sjajnoj balskoj atmosferi.
Srpska operska diva, Suzana Šuvaković Savić,  je svojim raskošnim glasom osvojila i stariju i mlađu publiku, izvođenjem najlepših arija.
Biljana Peković je dala veliki doprinos da podijum za igru bude uvek popunjen izvođenjem pesama različitih žanrova, a mlada umetnica Zorana Guja izvrsnim scenskim nastupom i izvođenjem tradicionalnih srpskih pesama obogatila umetnički program bala.
I sami umetnici su oduševljeni ovom manifestacijom koja je uvrštena u balski kalendar Beča i o kojoj se priča u celoj Evropi.
Balska tombola je imala dva cilja. Jedan je bio promocija banja i prirodnih lepota Srbije, te su tim povodom glavne nagrade bile produženi vikend u brojnim hotelima i banjama širom Srbije. Osim toga tombola je imala i humanitarni karakter i deo sredstava će biti uplaćen na račun Crvenog krsta Srbije.
Najbolji dokaz uspešnosti ovogodišnjeg Svetosavskog bala u Beču je da se veliki broj gostiju raspitivao kako da rezerviše stolove za sledeću godinu.
S obzirom na to da je naša Dijaspora TV, kao jedan od glavnih medijskih pokrovitelja bala, uspešno obavila svoj deo posla, sa velikim zadovoljstvom Vas, već sada, pozivamo na sledeći Svetosavski bal 2016. godine.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava