Donaupark festival: Praznik gastronomije i kultura naroda u Beču

11.06.2018

Proteklog vikenda je u Beču održan dugo najavljivani Donaupark festival. U četiri dana koliko je trajao festival, probali su se brojni kulinarski specijaliteti, a najveću pažnju privukli su ćevapčići, kao i gulaš jednog našeg zemljaka.

Po treći put u Beču, u organizaciji “Folksfesta, održan je “Donaupark festival”, koji je trajao od 7. do 10.juna 2018., a svakog dana je imao drugačiju kulinarsku i muzičku tematiku.

Ono što je jedinstveno za ovaj festival je raznolikost gastronomije i  kultura brojnih naroda koji žive u Beču.

Posetioci Donaupark festivala su mogli da uživaju od “Dana austrijske kuhinje”, preko mađarskog gulaša, do “Ćevapčići festivala”.

U subotu, kada je gulaš bio u centru pažnje Donaupark festivala, predstavilo se više od 40 ugostitelja i brojnih udruženja. Pored “gulaša da poližeš prste” na ostalim štandovima su se mogli probati i specijaliteti ruske, kineske, austrijske i srpske kuhinje.

Održano je i takmičenje za najbolji gulaš, a na iznenađenje svih prisutnih, pobedu nije odneo gulaš mađarskih takmičara, već našeg zemljaka, Gorana Popova.

Popov je već osvajao mnoge nagrade za svoje gulaše u rodnom Bečeju i Srbiji. U  stručnom žiriju su bili poznati kuvari, a jedan od članova i šef kuhinje bečkog “RIC-a”.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig je i ove godine bio gost Donaupark festivala, i proveo prijatan dan u razgovoru sa vlasnicima štandova i prolaznicima.

U nedelju 10. juna sve je bilo u znaku ćevapčića, pa su se naši ugostiteljski objekti, ” takmičili ” čiji ćevap će oduševiti posetiloce.  “Ćevapčići festival” je okupio najveći broj posetilaca, a restoran “Semendria” je za ovu priliku pripremio ćevap dugačak čak 2 metra.

Muzički deo programa je takođe bio u balkanskom ritmu. Tako je na centralnoj bini svirao poznati violinista sa bendom Moša Šišić, a vrhunac večeri  bio je nastup trubačkog orkestra Dejana Lazarevića. Sve simpatije posetilaca osvojio je i bečka legenda, harmonikaš Žicoje Savić.

Srbiju je, što se tiče folklora, predstavio KUD Branko Radičević”, koji je pred brojnom publikom izveo igre iz zavičaja.

Festival je posetio i Ambasador Republike Srbije u Austriji, Pero Janković, i Konstantin Dobrilović, savetnik potpredsednika Vlade Austrije za Jugoistočnu Evropu, zadužen za spoljno političke odbore  u parlamentu Republike Austrije.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava