Održan Svetosavski bal u bečkom Hofburgu

19.01.2024

U četvrtak veče, 18. januara 2024. godine, u palati Hofburg u Beču, održan je 25. po redu „Svetosavski bal“ uz prisustvo oko 2000 posetilaca i prominentnih gostiju iz sveta kulture, politike i privrede. Po prvi put na Svetosavskom balu gost je bio i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Svetosavski bal u Beču održan je 25. put po redu u palati Hofburg, nekadašnjoj carskoj palati Habzburske dinastije. Na ovoj prestižnoj lokaciji koja se nalazi u centru Beča, Svetosavski bal je proslavio i značajan jubijel – 25. godina postojanja sa više od 2.000 zvanica i gostiju, i velikim brojem umetnika iz zemlje i inostranstva.

Ovo je inače drugi put po redu održavanja Svetosavskog bala u Hofburgu, s tim da je ovogodišnji bal imao još veći broj gostiju zbog proširenja kapaciteta. Naime, na ovogodišnjem balu umetnici su nastupali na četiri bine, a zbog velikog broja gostiju ove godine, svečanost je održana u čak 12 sala. Balski program se odvijao u četiri sale, dok su prateće prostorije imale svoje sadržaje.

Ceremonija otvaranje bala otpočela je izvođenjem starogradske pesme ,,Jesenje lišće” uz muzičku pratnju simfonijskoga orkestra i hora Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada i Eparhijskog hora “Kornelije Stanković” iz Beča.
Zatim su, uz zvuke marša „1300 kaplara,“ u svečanu salu ušli članovi organizacionog odbora bala iz “Srpskog centra” i umetnički direktor bala i muzički direktor Milorad Samardžija i Ivan Ilić . U povorci počasnih gostiju našli su se ugledni privrednici, sponzori, predstavnici austrijskih političkih partija, austrijska ministarka Suzane Rab, supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić,  NJ.E. ambasador Republike Srbije u Austriji gospodin Marko Blagojević sa suprugom, NJ.E. ambasador  Bosne i Hercegovine u Austriji gospodin Siniša Bencun sa suprugom, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Aron Gujon, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, Dr Vlado Djajić direktor Kliničkog centra Banjaluka, brojni vojni atašei i počasni gosti.

Bal je okupio veliki broj prominentnih gostiju, te je na ovom balu počasni gost bio austrijski kancelar Karl Nehamer, glumci Branka Pujić i Dragan Jovanović, kao i glumac Lazar Ristovski, Vesna De Vinča, Nikola Rokvić i mnogi drugi.

Predsednik  “Srpskog centra” Milan Vidović obratio se prisutnima i istakao da se osim jubilarnog Svetosavskog bala ove godine slavi i 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.

“Gde drugde može biti bolje proslavljen ovaj jubilej, nego na Svetosavskom balu, gde se srpska i austrijska kultura prepliću u nešto jedinstveno”, reči su kojima je Svetosavski bal otvoren.

Nastupili su vokalni solisti Jelena Gavrilović, Princ Stefan Zdravković, Nevena Reljin i Zoran Sandorov. Nakon ponoćnog izvođenja Srpskog kadrila, kompozicije Johana Štrausa mlađeg, usledio je ponoćni program beogradskog kabarea “Lafajet” a zatim i nastup Željka Joksimovića u pratnji Big benda. Paralelno u ostalim salama, goste bala su svojim nastupima zabavljali Ana Štajdohar sa svojim bendom, a u Hofburg salonu di džej Mel Merio i muzička pratnja MKDSL.

Ulogu voditeljskog para pripale su voditelju Aleksandru Stojanoviću, i  Ivani Urban, glumici iz Beča.

Humanitarni karakter bala i pomoć Daun Sindrom centru iz Banja Luke

Štićenici Daun Sindrom centra iz Banja Luke bili su počasni gosti bala i njima su donirana prikupljena novčana sredstva u iznosu od 20.000 evra za kupovinu vozila koje će olakšati njihov svakodnevni život i putovanja do Jahorine, gde rade u ugostiteljstvu i imaju radnu rehabilitaciju.

U svrhu prikupljanja ovih sredstava svoja umetnička dela na aukcionu prodaju darivale su umetnice Gale Čaki, Natalija Ribović, Jelena Mandić i Aleksandra Kokotović.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava