Tajm objavio listu najuticajnijih ljudi u 2020 godini

24.09.2020

Američki magazin TIME koji pokriva svetske teme u politici, nauci i društvu, tradicionalno, svake godine odabira najuticaje osobe godine koja je predstavljena i uživo u televizijskom prenosu.

Foto ( c) Printsreen www.time.com

Magazin “Tajm” objavio je svoju tradicionalnu listu sto najuticajnijih osoba za ovu godinu. Tim povodom dizajnirano je čak osam naslovnica, na kojima su se našli predsednica Tajvana Tai Ing-ven, pokretači Blek lajvs metr, imunolog Entoni Fauči, biznismen Sundar Pičai, medicinska sestra Ejmi O’Saliven, bračni par glumica Gabriejla Junion i košarkaš Dvejn Vejd.

Na listi najuticajnijih su i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp, republikanac i predsednički kandidat Džo Bajden i indijski predsednik Nerenda Modi, predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, prvi čovek SZO, muzičari Jo Jo Ma i Selena Gomez.

Tekstovi o svim ljudima koji su proglašeni najuticajnijima na svetu, nalaze se na veb stranici Tajma (TIME).

Za razliku od ranijih godina prateće tekstove nisu pisali novinari lista već gosti.

Leonardo di Kaprio pisao je o aktivistkinji za Amazon Nemonte Nenkvimo, Tejlor Svift o Fibi Voler-Bridž a Kim Kardašijan o Jojo Sivi.

Lista je prvi put od kako postoji predstavljena i uživo u televizijskom prenosu.

 


TIME  prvi put izašao 1923 godine

Time je nedeljni američki magazin koji pokriva svetske teme u politici, nauci i društvu kao i značajne događaj,e iz istorije. Time se smatra jednim od najprominentnijih magazina današnjice, a poznat je i po tome što svake godine odabira osobu godine koja se obično nađe na naslovnoj stranici magazina i najuticajnije ljude na planeti. Magazin je prvi put izašao 1923., a  tradicija godišnje dodele od 1927. godine.

Magazin prilikom odabira ličnosti godine vodi velikim uticajem koji je izabrana osoba ostvarila – po dobrom ili lošem. Gotovo da nema predsednika neke uticajne zemlje sveta da barem jedne godine – nije bio najbitnija ličnost planete prema magazinu TIME.

Među političarima kroz istoriju na spisku su se našli po dva puta i Bil Klinton, Ronald Regan, Ričard Nikson, Frenklin Ruzvelt i Mihail Gorbačov, zatim Džon Kenedi, Elizabeta Druga, Josig Staljin, Nikita Hruškov, Hajle Selasije i drugi.

Na listi su i političari koji su obeležili celokupan politički život neke zemlje, presudan trenutak za nju ili aktivistički trend – Gandi, Martin Luter King, Nelson Mendela, Vinston Čerčil, Džordž Maršal, Heri Truman, Konrad Adenauer i Čarls de Gol.

Titulu TIME poneo je Adolf Hitler 1938. godine, a magazin je svoj izbor “opravdao” činjenicom da je nacistički lider “poderao u komade” Versajski sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat.

 

TIME nije birao samo ličnosti kroz godine. Tako je kompjuter već 1982. godine bio najuticajnija stvar na svetu. Šest godina kasnije je ugrožena planeta Zemlja bila najuticajnija.

U 1969. godini izabran je “prosečni američki građanin”, a 1975. – američke žene. Ta “tradicija” se nastavlja i u 21. veku jer je 2003. godine nagrađena američka vojska.

 

 

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava