Test iz auta i grkljanjem na novoj drive in stanici u Beču

19.08.2020

Test na korona virus u Beču se može ekspresno uraditi na novoj bečkoj drive in stanici kod stadiona Ernest Happel, a test se sprovodi metodom grgljanjem.

Foto: Printscreen You Tube

Bečke gradske vlasti su ove nedelje  otvorile  prvi “drive-in” centar za testiranje na covid-19.

Lokacija prve drive in ” test stanice” nalazi se  pored najvećeg austrijskog stadiona Ernst Happel, a test se sprovodi metodom grgljanjem. U njemu se mogu ovih dana masovno testiraju povratnici sa odmora u Hrvatskoj i besplatan je do petka 21. avgusta 2020. godine. Ova ponuda se odnosi na povratnike sa odmora koji su iz Hrvatske ušli u periodu od 7. do 17. avgusta 2020. godine.

Oni su imali mogućnost besplatnog testiranja na dva načina. Najvažnije je da se prijave na zdravstveni telefon 1450. Imaju opciju da se testiraju kod kuće, a sad i ne izlazeći iz svog auta na “drive in” test stanici  kod stadiona Ernst Happel.

Ako nemate vozilo, možete se testirati na ulazu u njega. Od vas se traži da zadržite potrebnu udaljenosti i da zaštitite usta i nos. Nova stanica za testove može uraditi  do 500 testova dnevno, a otvorena je svakog dana od 06:00 do 21:00 časova, do petka 21. avgusta 2020. godine.  Posle toga, krizni štab će razmotriti da li će i dalje biti otvorena.

U  početku su bile uspostavljene dve traka za automobile i jedna za pešake, ali kako je navala bila ogromna dodate je još po jedna traka.

 

ŽIVITE U BEČU  I POTREBNA VAM JE DIPLOMA NEMAČKOG JEZIKA ZA VIZU, DRŽAVLJANSTVO I UNIVERZITET? Jezički institut OSSTARRICHI je pravo mesto za vas! Pozovite odmah i informišite se o vašem kursu!

 

 

Na mesto testiranja građani moraju doći pripremljeni, tako što dva sata pre testiranja nisu ništa jeli niti su prali zube. Test se odvija ne s priborom za uzimanje brisa nosa i grla, kao kod ranijih testova na covid-19, već pripadnici Samariter Bunda građane dočekuju s bočicama za testiranje.

Postupak dalje ide tako da ispitanik prvo zatvara prozor svog automobila. Dalje, sadržaj bočice uzima u usta, mućka ga između 30 i 60 sekundi tako da mu tekućina ispire grlo. Zatim, pomoću slamke koju je takođe dobio, tečnost iz usta izbaci u epruvetu. Epruvetu zatvori, otvara prozor i predaje osobi koja je sprovodila test.

Sav pribor koji mu je preostao, kroz prozor automobila baca u korpu za otpatke koja je već pripremljena. Sledi dezinficiranje ruku sredstvom koje se takođe dobija od zdravstvenog radnika, zatvara se prozor i odvozi se.

Prostor za ekspresni covid-19-test kod stadiona Ernst Happel, gradske vlasti su odabrale računajući na veliku navalu Austrijanaca, koji po povratku iz Hrvatske, kao i iz svih ostalih zemalja s Balkana, moraju priložiti rezultate negativnog korona-testa. U suprotnom moraju u samoizolaciju.

Grad Beč je pripremio i kraći informativni video o proceduri testiranja u drive in stanici kod stadiona Ernst Happel.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava