Parkiranje u Beču se vraća na stari princip

15.04.2020

Zone za kratko parkiranje u Beču „Kurzparkzonen“, koje su ukinute 17. marta zbog Korona krize, uskoro se vraćaju u normalno funkcionisanje.

(c) pixabay

Zone za kratko parkiranje „Kurzparkzonen“ u Beču, u kojima je po pravilu parkiranje vremenski ograničeno, od 17. marta 2020. godine ukinute su na određeno vreme, zbog Korona krize.

Dakle, vozači u Beču od 17. marta nisu morali  da popunjavaju odgovarajuće listiće za kratko parkiranje ( „Kurzparkscheine“), kao ni  da plaćaju parking preko mobilnog telefona sa SMS-funkcijom, preko aplikacije HANDY-Parken.  Takođe, pri parkiranju se nije moralo voditi  računa ni o vremenskoj dužini dozvoljenog parkiranja. Ova privremena uredba je na snazi  do 27. aprila 2020 . godine i od tog datuma vozači u Beču moraju voditi računa o svim propisima koji su i pre važili, jer će nadležne službe početi da vrše kontrolu parkiranja.

 

U Beču privremeno otvorene dodatne ulice za pešake

Bečka gradska uprava odlučila je da dodatno olakša život Bečlijama za vreme pandemije Korona virusa. Tim povodom  od 10. aprila postavljene su nove četiri privremene “zone susreta” (Begegnungszone), s ciljem poboljšanja kvaliteta javnog prostora.

Prednost ovakvih zona je zajedničko korišćenje javnog prostora svih učesnika u saobraćaju, koji podležu vozači sa ograničenjem brzine od najviše 20 kilometara na čas. Na ovakvim mestima se  primenjuje koncept “bez pravila” i učesnici u saobraćaju se oslanjaju na komunikaciju, individualnu odgovornost i međusobno uvažavanje. Najveća “zona susreta” u Beču koja funkcioniše na ovom principu je poznata trgovačka ulica Mariahilfer Straße. 

Nove zone su otvorene u bečkim okruzima Landstrasse, Ottakring i Währing, a trebale  bi biti otvorene i u opštinama Leopoldstadt, Wieden, Margareten, Neubau i Favoriten. Na ulazu i izlazu ulica u kojima se pešaci mogu slobodno kretati i van trotoara nalaze se posebni znakovi na kojima je jasno prikazano ograničenje brzine za automobile. Cilj ove mere je da se pešacima omogući lakše održavanje rastojanja, koje je obavezno u toku pandemije Korona virusa. Nove zone su privremene, i trajaće do daljnjeg.

Ovim pristupom su se pozabavili i stručnjaci za prostorno planiranje sa Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien). Njihov zaključak je da u Beču postoje područja za koje je ova mera izuzetno značajna. Stručnjaci su locirali  ulice čiji su trotoari toliko uski da se preporučeni sigurnosni razmak od najmanje 1 metra ne može izvesti. Dodatno,  obratili su  pažnju na gradska područja u kojima žive stariji sugrađani  sa preko 65 godina starosti, koji predstavljaju  rizičnu grupu za zarazu Korona virusom. Istraživanje je pokazalo da u gotovo svim bečkim okruzima postoje kritične tačke, a prilagođavanje saobraćaja pešacima je pogotovo značajno na ovim mestima.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Korona virus u Austriji: Izveštaj i nove uredbe austrijske vlade

Ukinute zone za kratko parkiranje „Kurzparkzonen“ u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava