Stan u New Yorku koji je pripadao SFRJ prodat za 12 miliona dolara

02.06.2018

Zajednička prodaja bivših država Jugoslavije, Titovog rezidencijalnog stana u Njujorku, napokon je obavljena i države će među sobom podeliti novac. Najviše novca sleduje Srbiji imajući u vidu da je sve troškove poslednjih 25 godina plaćala srpska država.

Države sukcesori bivše Savezne federativne republike Jugoslavije potpisale su u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji Titovog stana i rezidencije koji je pripadao bivšoj državi i koji se nalazi na adresi 730 Park Avenue. Titov stan je prodat za ukupno 12,1 miliona američkih dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku prvi je ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B “Sporazuma o pitanjima sukcesije” i rezultat je velikog angažovanja svih država sukcesora u poslednje dve godine, te predstavlja značajan uspeh za sve strane, navodi se u saopštenju.

Sporna nekretnina napuštena je već 19 godina i propada, a njena vrednost procenjena je na 20 miliona dolara. Pomenuti stan bio je prazan od 1992. godine, kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN, zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju.

“Njujork post” je objavio fotografiju koja pokazuje da je rezidencija prilično oronula, boja otpada sa zidova, prašina je pokrila nameštaj uništen vlagom.

Reč je o penthausu na Park aveniji koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine. U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila.

U ovom procesu je Srbija, kao država koordinator za prodaju ovog objekta, imala vrlo aktivnu ulogu i od prodaje ove nekretnine pripalo joj je 3.487.939,21 dolara, ukazuje Ministarstvo.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cene (12,1 milion dolara), u skladu sa postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 dolara) – koji su, takođe, raspodeljeni između svih država sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Bosni i Hercegovini pripada 15 posto, što iznosi blizu 1.324.000 dolara, ostalo će biti podeljeno među državama.

Troškovi održavanja za apartman plaćani su 15.500 dolara tokom proteklih 25 godina. Imajući u vidu da je ove troškove sve vreme plaćala Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Srbiji. Bivša država kupila je ovaj stan 1975. godine za oko 100.000 američkih dolara, a danas je procenjena vrednost veća neverovatnih 200 puta.

U neposrednoj blizini Titovog stana su locirane neke od najskupljih njujorških brendiranih radnji, “Kartije”, “Versaće”, “Ralf Loren”, a u tom delu grada smeštene su, na primer, i rezidencije Evropske unije i Austrije.

Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ (Stalna misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju), napominje se u saopštenju.

 

Pozlaćena kuća u Njujorku

Početna cena za kuću u Njujorku, čija je površina 3.650 kvadrata, iznosi 40 miliona evra, a za palatu nekadašnje SFRJ za kratko vreme zainteresovano je više potencijalnih kupaca. Ova zgrada se, inače, nalazi na najprestižnijem mestu na Petoj aveniji, u delu između 66. i 67. ulice, sa pogledom na Central park. Ima četiri sprata sa dva krovna nivoa, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

“Bikmanova kuća”

Kupljena je 24. januara 1947. godine, od strane Federativne Narodne Republike Jugoslavije.
Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu firme “Voren i Vetmur”, koja je projektovala plan i nadgledala radove Njujorške centralne železničke stanice. Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda – Robert Bikman Livingston, po kome i zgrada nosi naziv “Bikmanova kuća”.

Trenutno služi kao rezidencija stalne misije Srbije u Ujedinjenim nacijama. Zgrada, kao i sačuvani originalni enterijer, od reprezentativnog su značaja za Srbiju, a nalazi se pod zaštitom države i grada Njujorka od 1969. godine.

Prema poslednjim procenama na tržištu, cene sličnih nekretnina u ovim kvartovima bile su između 28 i 36 miliona dolara.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
ŠTAFETE I SLET: Tako se nekad slavio 25. maj u staroj Jugi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava