U Beču postavljeno spomen obeležje u čast Vilhelmini Mini Karadžić

11.06.2021

Vilhelmina Mina Karadžić, ćerka reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, dobila je spomen obeležje na zgradi u trećem bečkom okrugu.

Foto: Prof. Svetlana Matić isped spomen ploče u čast Mine Karadžić

U trećem bečkom okrugu, na zgradi u Rasumowskygasse 22, postavljena je spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić, ćerci reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, čiji se spomenik nalazi ispred iste zgrade, okružen cvećem i zelenilom.

Spomen-ploču je postavilo Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” koje se u svojim aktivnostima, između ostalog, zalaže i za promociju lika i dela Mine Karadžić, pesnikinje, prevodioca i prve srpske slikarke.

Spomen ploča u Beču u čast Mine Karadžić

Prof. Svetlana Matić, predsednica društva “Vilhelmina Mina Karadžić”, zahvalna je na podršci  Upravi za saradnji sa dijasporom i Srbima u regionu,  Zajednici srpskih klubova u Beču, stanarima i vlasniku zgrade, uz čiju  podršku i saglasnost je ovaj projekat i realizovan.

Idejni projekat za spomen-ploču izradio je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda.

Zvanično otkrivanje spomen-ploče predviđeno je na praznik Vidovdan, ukoliko epidemiološke mere, vezane za Kovid 19,  budu dozvoljavale održavanje ovog tipa manifestacije.

Prof.  Svetlana Matić je objavila knjigu “Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić”, na srpskom i nemačkom jeziku, u kojima je istakla značaj i doprinos ćerke Vuka Karađića u očuvanju srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identita.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava