Pokrenuta inicijativa da Vuk Karadžić dobije ulicu u Beču

08.10.2020

Nedavno je u Beču pokrenuta inicijativa da jedna ulica u Beča, u 22. okrugu, dobije ime reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Šef odborničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) u 22. bečkoj opštini Donauštat Zoran Ilić pokrenuo je inicijativu da jedna ulica u tom delu Beča dobije ime reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Ilić je, u svom zahtevu podnetom opštinskim vlastima, ukazao da je Karadžić bio najvažniji predstavnik srpske jezičke reforme i da je proveo veći deo života u Beču.

Podršku za svoju inicijativu Ilić, koji je kandidat za ulazak u bečku skupštinu na predstojećim izborima 11. oktobra, dobio je i od ambasadora Srbije u Austriji Nebojše Rodića, sa kojim se sastao ispred spomenika Vuku Karadžiću.

Zoran Ilić i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić Foto (c) Tanjug

Prvi korak u pravcu realizacije inicijative da jedna ulica u Donauštatu dobije ime Vuk Karadžić već je preduzet.

U Komisiji za kulturu Donauštata je Ilićev zahtev jednoglasno prihvaćen, i on je prosleđen na dalju obradu u upravu grada.

„Veoma me raduje što sam uspeo da pokrenem inicijativu za davanje imena Vuk Stefanović Karadžić jednoj ulici u Donauštatu, kao što sam to prošle godine uradio predloživši da Diana Budisavljević dobije svoju ulicu u ovoj opštini”, rekao je Ilić u izjavi za Tanjug, objavila je Politika.

Inače Ilić, je kandidat OVP na predstojećim izborima za skupštinu Beča, zakazanim 11. oktobra.

On se nalazi na drugom mestu liste OVP za 22. bečki okrug, a na 43. poziciji pokrajinske liste, ali ima dobre šanse da bude izabran, jer na osnovu odluke lidera stranke kancelara Sebastijana Kurca, broj dobijenih takozvanih glasova prednosti, a ne broj na kojem se nalazi na listi kandidata, odlučuje o dobijanju mandata.

 

Zoran Ilić je nedavno učestvovao na predavanju i diskusiji u Beču “Uloga Srba u razvoju evropske kulture”, koja je održana u Zajednici srpskih klubova.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava