Jezički instituti u integracioni kursevi nemačkog pod kontrolom

22.07.2014

Učenje nemačkog u Austriji obavlja se u sklopu Integracionog sporazuma, a provera kvaliteta programa u jezičkim institutima je stalna.

Austrijski integracioni fond (Österreichischer Integrationsfonds – ÖIF), u okviru godišnje kontrole, testira kvalitet integracionih kurseva nemačkog jezika kao i jezičke institute u kojima se oni sprovode. Za razliku od dosadašnih kontrola koje su se sprovodile samo u pojedinim institutima a rezultati dobijali po principu uzorka, ove godine prvi put biće proveren kvalitet svakog jezičkog instituta u Austriji.

U nedavno objavljenom saopštenju Austrijskog integracionog fonda navedeno je da je do kraja juna kontrolisano 64% jezičkih instituta. Rezultat je zadovoljavajući jer u 3 od 4 slučaja nema zamerki. Preostali instituti kontrolisaće se do kraja 2014. Cilj ove vrste provere je da se osigura kvalitetna ponuda kurseva nemačkog jezika na visokom nivou, koji se inače finansiraju od strane države Austrije sa budžetom od milon evra godišnje.

Najveći broj nedostataka se odnosi na pogrešno opisivanje kurseva, opremu učeonica i nedovoljnu kvalifikaciju predavača. Ove deficite pomenuti instituti moraju ispraviti, a svi koji ne ispune kriterijume ÖIF-a biće u skorije vreme ponovo kontrolisani. Ukoliko se situacija ne poboljša može se desiti da jezički institut ubuduće ne dobije državne subvencije. Kako je ÖIF saopštio, to se dogodilo u dva slučaja tokom kontrole a iz toga sledi i prijava austrijskom sudu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava