Dvojno državljanstvo: Dodela austrijskog državljanstva Turcima pod lupom

11.01.2019

Dvojno državljanstvo po austrijskom zakonu nije dozvoljeno, osim u nekim specijalnim slučajevima. Nedavno su u Austriji preispitana državljanstva kod osoba sa turskim poreklom i ubuduće bi se moglo desiti zamrzavanje dodeljivanja austrijskog državljanstva Turcima.

Pravo glasa na izborima za turskog predsednika u junu ove godine imali su i turski državljani u Austriji. Posle izbora se u javnosti pojavio birački spisak  sa tih izbora u kojem se pojavljuju imena lica koja su u međuvremenu dobila austrijsko državljanstvo, pri čemu su morali da se pre toga odreknu turskog državljanstva.

Slobodarska partija (FPÖ) je izvukla zaključak da su ta lica, po dobijanju austrijskog državljanstva, ponovo zatražila i dobila tursko državljanstvo, što po austrijskom zakonu automatski povlači oduzimanje austrijskog državljanstva. Austrija, osim u nekim zakonski regulisanim slučajevima, ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

 

 Dvojno državljanstvo se proverava

Nakon toga doneta je odluka da se preispitaju državljanstva svih osoba sa ovog spiska i nekim licima je oduzeto austrijsko državljanstvo. Jedno od tih lica se već žalilo i Ustavni sud je zauzeo stava da turski birački spisak nije validan kao dokaz da ta lica, pored austrijskog, zaista poseduju i tursko državljanstvo i da se sve donete odluke moraju preispitati.

Beč je već  doneo odluku da se obustave svih oko 18.000 postupaka preispitivanja dvojnog državljanstva jer smatra da mišljenje Ustavnog suda važi za najveći broj ovih slučajeva.

 

Novi zahtevi za državljanstvo do daljnjeg zamrznuti?

Vicekancelar i šef slobodarske partije (FPÖ) Hajc Kristijan Štrahe planira da posle gornje odluke Ustavnog suda obustavi daljnje dodeljivanje austrijskog državljanstva Turcima. On to opravdava činjenicom da ne postoji saradnja sa nadležnim turskim organima kako bi se utvrdilo da li je dotično lice zaista i ispisano iz turskog državljanstva. Na taj način Turska, po mišljenju Štrahea, ne poštuje zajednički sporazum dveju država na tu temu, i sve dok takva situacija ostane, ne bi bilo ni novih dodeljivanja austrijskog državljanstva Turcima.

Ali, Štrahe nije sam u tom zahtevu. Njegov koalicioni  partner, Narodna partija (ÖVP), je najavila da je želja savezne vlade da se, u svetlu odluke Ustavnog suda,  preispita i ova opcija što bi moglo da ima za posledicu zamrzavanje dodeljivanja austrijskog državljanstva Turcima.

 

Austrijsko državljanstvo: Da li biste položili ispit za državljanstvo?

Ko želi austrijsko državljanstvo, mora imati mnogo strpljenja, novca ali i potrebno znanje nemačkog jezika. Ali to nije sve. Proces dobijanja državljanstva je dug i pun birokratskih prepreka, a kandidat mora polagati i ispit o poznavanju nove domovine. 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Poskupljuju  državljanstvo i viza 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava